Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Újra divatos lett a cékla, és már nemcsak az éttermekben, hanem az otthoni főzésben is egyre többen használják a sokoldalú alapanyagot. A népszerűségnek is köszönhető, hogy évről évre növekszik a növény termőterülete.
Kép: Az intenzívebb termelésnek és a termesztéstechnológia modernizálásának köszönhetően nemcsak a terület, hanem az átlagos terméshozam is folyamatosan emelkedik, Fotó: mimagephotography, Forrás: shutterstock
Évről évre nő a cékla termőterülete Magyarországon, a termelés modernizálásának köszönhetően pedig az egy hektárra jutó termésátlag is folyamatosan bővül – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös körképéből. A cékla népszerűségét az egészségre gyakorolt pozitív hatása alapozza meg.
Az elmúlt években az országon végigsöprő gasztroforradalomnak köszönhetően újra divatos lett a cékla, és már nemcsak az éttermekben, hanem az otthoni főzésben is egyre többen használják a sokoldalúan felhasználható alapanyagot
– írja közös piaci körképében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. A boltokban kapható cékla jelentős része hazai termelésből származik, csupán a szezon végén jelenhet meg kis mennyiségű import a piacon.
A folyamatosan erősödő keresletre magyarázat, hogy a cékla igazi szuperélelmiszer: jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, ráadásul egész évben elérhető. A cékla rendkívül sokféleképpen felhasználható zöldség. Készülhet belőle
Sokan a zöldség levét kedvelik, a smoothie-k népszerű alapanyaga.
Magyarországon mintegy 250–350 hektáron termelünk céklát, 10–20 ezer tonna mennyiségben. Az elmúlt öt évben folyamatosan bővült, mintegy 100 hektárral nőtt a cékla termőterülete.
A bővülés oka lehet, hogy jól illeszthető a vetésszerkezetbe, főként a gépkihasználás miatt, a termelés viszonylag kiszámítható, s nem mellesleg a támogatások is ösztönzőként hatnak.
Az intenzívebb termelésnek és a termesztéstechnológia modernizálásának köszönhetően nemcsak a terület, hanem az átlagos terméshozam is folyamatosan emelkedik. A termelés ezzel együtt meglehetősen centralizált, néhány vállalkozás foglalkozik céklatermesztéssel az országban, a hagyma, burgonya, és a sárgarépa mellé kiegészítő termekként szolgál az áruházlánci beszállítás során.
A céklát nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek: kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését. A cékla erős májtisztító hatású, valamint erősíti a bélrendszert is. A zöldségben található betain segíti a zsírok lebontását, zsírégető hatása van, ráadásul rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását is.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu