Egyre népszerűbb ez a szuperélelmiszer

Újra divatos lett a cékla, és már nemcsak az éttermekben, hanem az otthoni főzésben is egyre többen használják a sokoldalú alapanyagot. A népszerűségnek is köszönhető, hogy évről évre növekszik a növény termőterülete.

KözéletMW 2025. 01. 31. péntek2025. 01. 31.

Kép: Az intenzívebb termelésnek és a termesztéstechnológia modernizálásának köszönhetően nemcsak a terület, hanem az átlagos terméshozam is folyamatosan emelkedik, Fotó: mimagephotography, Forrás: shutterstock

Close,Up,Portrait,Of,A,Smiling,Woman,Showing,A,Bunch
Az intenzívebb termelésnek és a termesztéstechnológia modernizálásának köszönhetően nemcsak a terület, hanem az átlagos terméshozam is folyamatosan emelkedik
Fotó: mimagephotography Forrás: shutterstock

Évről évre nő a cékla termőterülete Magyarországon, a termelés modernizálásának köszönhetően pedig az egy hektárra jutó termésátlag is folyamatosan bővül – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös körképéből. A cékla népszerűségét az egészségre gyakorolt pozitív hatása alapozza meg.

népszerű
A népszerűségre magyarázat, hogy a cékla igazi szuperélelmiszer Fotó: New Africa / shutterstock

 

Az elmúlt években az országon végigsöprő gasztroforradalomnak köszönhetően újra divatos lett a cékla, és már nemcsak az éttermekben, hanem az otthoni főzésben is egyre többen használják a sokoldalúan felhasználható alapanyagot

 – írja közös piaci körképében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. A boltokban kapható cékla jelentős része hazai termelésből származik, csupán a szezon végén jelenhet meg kis mennyiségű import a piacon.

A folyamatosan erősödő keresletre magyarázat, hogy a cékla igazi szuperélelmiszer: jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, ráadásul egész évben elérhető. A cékla rendkívül sokféleképpen felhasználható zöldség. Készülhet belőle

  • főzelék,
  • snack,
  • saláta,
  • leves,
  • de fogyaszthatjuk savanyítva is, 
  • és a desszertekben is megállja a helyét. 

Sokan a zöldség levét kedvelik, a smoothie-k népszerű alapanyaga.

Magyarországon mintegy 250–350 hektáron termelünk céklát, 10–20 ezer tonna mennyiségben. Az elmúlt öt évben folyamatosan bővült, mintegy 100 hektárral nőtt a cékla termőterülete.

A bővülés oka lehet, hogy jól illeszthető a vetésszerkezetbe, főként a gépkihasználás miatt, a termelés viszonylag kiszámítható, s nem mellesleg a támogatások is ösztönzőként hatnak.

Az intenzívebb termelésnek és a termesztéstechnológia modernizálásának köszönhetően nemcsak a terület, hanem az átlagos terméshozam is folyamatosan emelkedik. A termelés ezzel együtt meglehetősen centralizált, néhány vállalkozás foglalkozik céklatermesztéssel az országban, a hagyma, burgonya, és a sárgarépa mellé kiegészítő termekként szolgál az áruházlánci beszállítás során.

A céklát nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek: kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését. A cékla erős májtisztító hatású, valamint erősíti a bélrendszert is. A zöldségben található betain segíti a zsírok lebontását, zsírégető hatása van, ráadásul rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek