Szécsi Pál és Domján Edit: átok ül a filmjükön

Több ötlet is született már a Szécsi Pál és Domján Edit tragikus szerelméről szóló film forgatására. Eddig azonban még egyik sem valósult meg: mintha átok ülne e filmterveken.

KultúraCsontos Tibor2009. 08. 05. szerda2009. 08. 05.
Szécsi Pál és Domján Edit: átok ül a filmjükön

Egy Szécsi Pál-filmen először Mészáros Márta kezdett töprengeni, aki a kilencvenes évek végén a Magyar Televízió megrendelésére forgatókönyvet is írt az énekes és Domján Edit szerelmének sztorijáról. Mindketten sikeresek, híresek, szomorúak és bonyolult személyiségek voltak, akiknek furcsa szerelmében ott tükröződött a hatvanas évek világa is.

A rendezőnőt mindig is vonzották az izgalmas, titokzatos személyiségek – a közelmúltban fejezte be a szociáldemokrata politikusról, Kéthly Annáról forgatott filmjét –, Szécsi Pál és Domján Edit mellett Karády Katalin is izgatta filmes fantáziáját. „Csodálatos színésznő, fantasztikus figura volt ez az eredetileg biszexuális kőbányai félprostituált” – nyilatkozta Karádyról, akinek élete utolsó fejezete jelent volna meg a filmjében úgy, hogy a New York-i kalapszalonjában elmeséli az életét a nála vásároló Greta Garbónak. Karády szerepét egyébként Hegyi Barbarának szánta. A Szécsi-film főszerepét pedig Gergely Róbertnek ajánlotta, ám a felkérés valóban csak ajánlat maradt, a szerelmi történetet eddig még nem sikerült leforgatnia.

Legközelebb 2002-ben került napirendre a Szécsi Pálról szóló film ötlete. A tv2 Naplójának munkatársai, Sváby András és Kereszty Gábor kivitték Amerikába Szécsi Pál nővérét, Szécsi Katalint, hogy ott találkozzék az édesanyjával. A nagy feltűnést keltett riportfilm nyomán a televíziósok úgy gondolták, életrajzi filmet kellene forgatni, ebben nyilván számíthattak a kereskedelmi csatorna anyagi áldására is. A meghirdetett forgatókönyv-pályázatot Egressy Zoltán nyerte – többek között a Portugál című sikerdarab szerzője –, aki Palika címmel írta meg a tragikus véget ért táncdalénekes sztár életét. A filmet Sándor Pál rendezte volna, s még arról is jöttek hírek, hogy a szegedi Nyers együttest kérte fel, írjon dalt a produkcióhoz. Nem derült ki, vajon kire bízta volna Szécsi Pál szerepét. Gergely Róbert momdja, hogy ebben az ügyben nem kereste őt Sándor Pál.

Három éve Gryllus Dorka robbantott hírbombát azzal, hogy megkereste a Pataki Ági-Kovács Gábor producer házaspárt: forgassanak filmet Domján Edit életéről. A Madách Színház egykori sztárja, akit a közönség és a kritika is a tenyerén hordozott, 1972 karácsonyán követett el öngyilkosságot, miközben kollégái a Candida délutáni előadására várták. Többek között Mensáros László, Bálint András, Nagy Anna ment ki a lakására, ők találtak rá. A színésznőről egykori férje, Kaló Flórián már írt monodrámát, melynek budapesti előadásában Almási Éva, a szegediben Fekete Gizi játszotta Domján Editet. A Domján-filmnek Vámos Miklós írta meg a szinopszisát, a színésznő szerepét pedig Gryllus Dorkának szánták. A fim rendezésére a jórészt Németországban dolgozó Pejó Róbertet szemelték ki. Ám ez a filmötlet is elhalkult.

Pejó Róbert neve a Mancsról szóló filmmel kapcsolatban is szóba került. 2007-ben már azt is hírül adták, hogy ötszáz milliós költségvetéssel leforgatják a világhírű mentőkutya életrajzi filmjét. Eredetileg az Állítsátok meg Terézanyut rendezőjére, ifj. Bergendy Péterre bízták volna a producerek a rendezést, de egyeztetési gondok adódtak. A miskolci speciális mentők Mancsáról osztrák-török-német-magyar koprodukcióban készült volna a film, melyben a kutya gazdájának Jean Renót szemelték ki. Mancs szerepére három németjuhász várt, akiket a krimisorozat Rexének amerikai trénerére kívántak bízni. de a három éve tüdőgyulladásban elpusztult csodakutya emlékét egyelőre még mindig csak egy róla készült miskolci szobor őrzi.

Addig is, amíg valamelyik filmtervből mozi lesz, Szécsi Katalin készülő könyvéből ismerhetjük meg Szécsi Pál és Domján Edit tragikus szerelmének hiteles történetét. A címe: Egyszer volt szerelem.

Ezek is érdekelhetnek