Ezt írtuk anno...

Április második hetében

Misc2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Ezt írtuk anno...

1947.
A felszabadulás második évfordulóján a Gellérthegyen került sor a második világháborúban elesett szovjet katonák új emlékművének, a Szabadságszobornak a leleplezésére. A budapesti városképet szinte minden irányból uraló szobor az építménnyel együtt 40 méter magas. Felirata: A felszabadító szovjet hősök emlékére a hálás magyar nép. A pálmaágat két kezében tartó nőalak, a szabadság géniuszának bronzszobra 14 méteres, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása. A szobrot Tildy Zoltán köztársasági elnök leplezte le, utána Nagy Ferenc miniszterelnök és a Szövetséges Ellenőrző Bizottság elnökének helyettese, Szviridov altábornagy mondott beszédet.

1957.
Naponta néhány tucatszor jelentkezik Münchenből, hol lágyan fuvolázó női hangon, hol az ordítozástól vagy a mértéktelen pálinkaélvezettől berekedt érdes férfihangon, hol a tehetetlen gyűlölettől megvékonyodott sziszegő hang tolmácsolásában a „Szabad Magyarország Hangja”. Ennek a rádióállomásnak még a neve is hazug, legalábbis nevének három szavából kettő nem igaz. Nem igaz, hogy szabad, és nem igaz, hogy magyar, mert hogyan egyezhetik meg a munkások és parasztok Magyarországának érdekeivel az, amit az amerikai milliomosok megbízottai ennek a hangnak engedélyeznek…

1967.
Tevékenységi körük kiszélesítésének jegyében a tsz-ek is egyre nagyobb gondot fordítanak a melléküzemágak létesítésére. A pomázi Petőfi Tsz például fuvarozási részleget hozott létre, de sikeres a parképítő üzemáguk tevékenysége is. A kerepesi Kossuth Tsz gyümölcsláda üzemet, a tápiósülyi Virágzó Tsz pedig lacikonyhát létesített, melléküzemágként. A híres jászsági paradicsom feldolgozását három szolnoki tsz vette tervbe, a kunszentmártoni Zalka Máté szövetkezet pedig száraztészta-feldolgozásra készül.

1977.
„Évek óta visszatérő probléma falunkban a borotválkozás és a nyiratkozás. Immár négy éve nincs Kuncsorbán férfifodrász, pedig vagyunk 5-600-an férfiak. A legközelebbi város 18 kilométerre van tőlünk. Évekkel ezelőtt volt itt női- és férfifodrász is, de a Köjál bezáratta az üzletet mondván, a helyiségben nincs folyóvíz, és ez így nem higiénikus. Biztosan igazuk volt, de ezzel nincs megoldva a problémánk, miközben úgy hallani, hogy a hosszú haj kezd kimenni a divatból…”

1987.
Buga doktor üzeni: „Élete legszebb éveiben levő fiatal ember csak nála jóval – több évtizeddel! – öregebb nőknél talál nemi kielégülést. A kirívó korkülönbségeket az egészséges élettani vágyak, a józan emberi gondolkodásmód és a társadalmi szokások egyaránt rendellenesnek tartják. Kérje pszichológus-ideggyógyász segítségét, hogy mihamarabb kigyógyuljon ebből a nemi eltorzulásból!”

1997.
Légiós iroda működik már három éve Budaörsön. A sokszor nyelvet sem beszélő jelentkezőknek adnak egy előzetes és részletes tájékoztatást, majd megoldják az adminisztrációt, sőt, egészen a francia laktanya kapujáig szállítják őket. Ha ott valamiért mégis meggondolná magát, vissza is hozzák. Általában havonta egy 40 fős busz indul, a szolgáltatás ára 21.600 forint. A jelentkezők fele 17-22 éves fiatalember.

Ezek is érdekelhetnek