Husz Mariann: Tükörvilágom 4.

MiscBudai Horváth József2007. 08. 28. kedd2007. 08. 28.
Husz Mariann: Tükörvilágom 4.

Indiai repeta
"India a kontrasztok kontrasztja. A legszélesebb körű kulináris élvezetek gyűjtőhelye. Ahol Bollywood extravaganciája és a legősibb vallási fesztiválok egymás mellett léteznek, ahol a világ tetején, a Himalája hófödte csúcsai karcolják az eget, ahol trópusi meleg simogat Kerala homokos strandfövenyein az Indiai-óceán néha játékos, néha gyilkos habjai között. Ahol szinte vakít a buja növényzet zöldjének millió árnyalata, és ahol ezerszínűre vált a homok a sivatagok homokdűnéiben. A legizgalmasabb része a világnak, két tucat kultúra és több tucat nyelvet beszélő sokféle nemzetből álló népek hazája. Akik mind indiaiak.
Volt még egy oka annak, hogy mielőbb viszont szerettem volna látni ezt a kontinensnyi országot. A történelem során soha nem látott fejlődésnek indult ez a hatalmas ország is. Az évezredekig stabilan változatlan dolgok, a vallási és társadalmi szokások a technikai és a gazdasági fejlődés hatására itt sem maradtak érintetlenül. A világ leggyorsabban fejlődő országai között ott találjuk a hatalmas Kínát és Indiát. De nemcsak a világ, a felgyorsult huszonegyedik század kényszeríti őket a fejlődésre, hanem még egymással is versenyben állnak. Aki tehát a világ nagy változásaira kíváncsi, gyakran látogasson ebbe a két országba. Félelemmel vegyes kíváncsisággal vártam az újabb indiai utat. Reméltem, hogy megtalálom azt a régit, hogy az általam hitt igazi Indiából elkapunk még valamit. Tehát sürgősen oda kell utazni, míg el nem tűnik a régi, át nem alakítja a globalizálódó modern világ az embereket ott is, ahogyan Kínában láttuk."

Ezekkel a gondolatokkal indítja Husz Mariann immár negyedik "Tükörvilágom" kötetét. Az egyszerű, mindennapi ismeretterjesztésen túl, sajátos humora, a világért való aggódása ugyanúgy megjelenik írásában, mint a szépségekre való őszinte rácsodálkozása. Ugyanakkor nem titkolja - sokkal jobban szeretné, ha ez a kontinens jobban odafigyelne a mindennapok "szemetelésére", a világörökség kincseinek megóvására.
Az írás legnagyobb erénye: tág teret hagy minden olvasó számára, hogy eldönthesse, mi az, amit ő is így lát, mi az amiben eltér a véleménye. A kötet szubjektív vallomás az általa szeretett és egyben féltett Indiájáról. Aki csak arra kíváncsi, mennyi látnivaló van ebben az országban az is haszonnal forgathatja, de azok az olvasók is, akik csak egy mesés, távoli világra kíváncsiak.

A kötetet Dános Judit grafikái színesítik.

Husz Mariann Tükörvilágom (Bolyongtam a föld nevű bolygón) című sorozatának első kötetében India, a Távol-Kelet és Ausztrália, aztán a másodikban a Földközi-tenger és vidéke, valamint Afrika, a harmadik kötetben pedig Latin-Amerika, a Karib-tengeri és Csendes-óceáni szigetvilág tájaira kalauzolta el az olvasót.
A sorozat kötetei nem egykönnyen sorolhatók semmilyen kategóriába, mint ahogyan az írójuk is kilógna minden osztályozásból. Leginkább élménykönyveknek nevezhetnénk: a szerző saját élményeit, benyomásait és történeteit dolgozza fel roppant élvezetes stílusban.  Megmutatja a világ különböző tájait, kultúráját, konyhai titkait, kor- és körképet rajzol barangolásai helyszíneiről.
A több mint száz ország bebarangolása csak ürügy Husz Mariannak, hogy elmondja véleményét a világ látható vagy érezhető gondjairól, szépségeiről, egyúttal megmutatva a szenvedéseit is. Családjával, munkahelyeivel és szerelmeivel kapcsolatos történetei segítségével betekinthetünk abba az ellentmondásos korba, amely a közelmúlt és a ma emberének kijutott. Utazási élményei segítették hozzá ahhoz a tanulási folyamathoz, amely a sztereotípiákat felülírni, tapasztalatait újragondolni képes, nyíltszívű és modern gondolkodású emberré tették.
A szívbe markoló lírai részek és a humor egyformán megjelennek e sorozat köteteinek lapjain, s a szerző nem fukarkodik az öniróniával sem. Mindeközben minden fontosat megtudunk az adott országról - azt, ami szerinte az, hiszen végül is az ő Tükörvilágába pillanthatunk be a sorozat olvasásakor.

Husz Mariann: Tükörvilágom 4.
Bolyongtam a Föld nevű bolygón
Indiai repeta

Háttér Kiadó, 2007

339 oldal

Ára: 2998 Ft

www.hatterkiado.hu
www.tukorvilagom.hu

Ezek is érdekelhetnek