Ezt írtuk anno...

Január negyedik hetében

Misc2008. 01. 25. péntek2008. 01. 25.
Ezt írtuk anno...

1948.
Olvastuk a Szabad Földben, hogy a tarthatatlan vízellátási helyzetünkön segít a hároméves terv. A kútépítési akciót Olt Károly népjóléti miniszter irányítja. Ez nagyon szép, és minket is érdekel. Községünkben ugyanis két kút van, de ezek már két éve hirdetik az örök pihenést. Négyes község ugyanis mélyen fekszik, rajtunk csakis a mélyfúrás segíthet. Tudomásunk szerint eddig 952 község kért segítséget a miniszter úrtól, mi arra kérjük, hogy minket soroljon be a 953. helyre, de a végétől kezdje a sort, mert nekünk úgy kell a kút, mint egy falat kenyér! Asszonyaink most a gulyalegelőre járnak ki vízért, jó két kilométerre, s aki később megy, már csak sáros, egészségtelen pocsolyát tud merni. Ilyenkor legalább 12-14 órát kell várakozni, hogy a leülepedett víz ihatóvá váljék.

1958.
Házasodik a betyárok csizmadiája – pedig már 97 éves! A zalalövői Kugler János csizmadiamester gyerekkorában a kaposvári betyárcsárdában még Rózsa Sándorral is beszélgetett. Aztán híres csizmadiamester lett Kugler János, híre eljutott a bakonyi erdőkben tanyázó betyárokhoz is. Savanyú Jóska, a legendás zalai betyár sokszor felkereste, rámáscsizmát csináltatott vele, a csizmaszárra tükröt varratott, hogy még díszesebb legyen. Kugler bácsi két éve már megvált a dikicstől, de még ma is jó erőben van: a betyárok híres csizmadiája nálánál harminc évvel fiatalabb asszonyt vesz feleségül.

1968.
A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen Horváth Imre professzor fotószintézis kísérleteket folytatott. Abból a feltevésből indult ki, hogy minden növény számára van egy optimális összetételű fény, amelyet a növekedés során a legjobban képes hasznosítani. Rájöttek, hogy a fény színképének változtatásával módosul a szervesanyag mennyisége és minősége. Kiderült, hogy a sárga szín a legeredményesebb. A babnál, természetes viszonyok között egy növényre számított száraz súly 7,50 gramm, sárga fólia alatt viszont 15,5 grammos növekedést regisztráltak, arról nem is beszélve, hogy a sárga fóliával takart növények 3-5 nappal korábban érnek be.

1978.
Páratlan cselekedete miatt ítélték nyolc hónapi javító-nevelő munkára a huszonnyolc esztendős, tompaládonyi Szalai Lászlót. Még a nyáron történt, hogy egy ismerőse segédmotor-kerékpárját, a tulajdonos tiltakozása ellenére magához vette, majd teljesen ruhátlanul utazgatni kezdett. Motorozás közben – nehogy valakinek kételye támadjon, hogy valóban meztelen – többször is fölállt a gépre, mi több, leszállva az álmélkodók szájából még a cigarettát is kivette. Az ítélet jogerős.

1988.
Budapesten a Farkasréti temetőben nagy részvéttel kísérték utolsó útjára dr. Buga László főorvost, egy ország Buga doktorát, a Szabad Föld legismertebb rovatát negyven éven át gondozó Laci bácsiját. Egy hónap múlva lépte volna át 83. életéve küszöbét. Egyszerre volt sebeket gyógyító orvos, békétleneket békítő bíró, elesetteket segítő ember, akinek zamatosan áradó szavai az élőbeszédben és a papírra vetett mondatokban egyaránt árasztották azt a varázslatos Buga-hanghordozást, ami utánozhatatlan volt, és vonzó. Lapunk, a Szabad Föld, amelynek szerkesztőségét Buga doktor második otthonának tekintette, most búcsúzik tőle.

1998.
A balatoni mólókról ki akarják tiltani a horgászokat, mondván: szemetelnek, rongálják a parti kövezetet, damiljuk olykor rátekeredik a motoros hajók csavarjaira, szóval kárt okoznak. Úgy kell a horgászoknak, miért nem vesznek példát az orvhalászokról? Ők bezzeg nem szemetelnek nem rongálják a kövezetet, nem tesznek kárt a hajókban; azt a néhányszáz mázsa halat úgy emelik ki a tóból, hogy semmiféle nyomot nem hagynak… Még azoknak a vendéglőknek a könyvelésében sem, amelyek fölvásárolják a zsákmányt. Nem is űzik el őket a Balatonról…

Ezek is érdekelhetnek