Nem erőszak a disznótor

Pilisszentkereszten a falu vezetőinek sikerült a semmiből nemzetközi botrányt csinálni.

MiscBudai Horváth József2008. 03. 27. csütörtök2008. 03. 27.
Nem erőszak a disznótor

Nézzük a száraz tényeket.
A 2170 lakosú Pilisszentkereszten a polgárok 54,6 százaléka vallja magát szlováknak, további 14 százalék pedig erős szlovák kulturális kötődésűnek. Magyarországon Pilisszentkereszt az egyetlen szlovák többségű falu.
A 2006. évi önkormányzati választáson a jogosult 1748 választópolgár közül 1018-an szavaztak, a polgármester csaknem kétharmados többséggel nyert. A szlovák önkormányzat választásán az 504 lehetséges szavazóból 298-an voksoltak (a német nemzetiségire a 32 jogosult közül 29-en).
A kisebbségi önkormányzat Fő úton álló épületét immár nyolc éve Szlovák Háznak nevezik, felújítását és berendezését szlovák állami és alapítványi pénzekből finanszírozták.

Megszületett az önkormányzat döntése.
A pilisszentkereszti képviselőtestület tagjai (6 igen, 2 nem, 2 tartózkodás) megszavazták azt az indítványt, hogy a kisebbségi önkormányzat költözzék kétszáz méterrel arrébb: a szlovák iskolában kapjon helyiséget.
A polgármester váltig állítja: az új iroda kényelmesebb és nagyobb, ám az érintettek nem akarnak oda átvonulni. A kisebbségi többség önkormányzati vezetői tiltakoznak.

Itt lép be a nemzetközi politika.
A határozatot a szlovák politikai élet is figyelemmel kísérte, s ki-ki vérmérsékletének, beállítottságának megfelelő szenvedéllyel vagy kíváncsisággal értékelte. Így vált az érintettek által nem kívánt költözés nemzetközi politikai botránnyá.

Végül jön a konklúzió.
Ahogyan mondani szokás: nem erőszak a disznótor. Ám ha valaki nem kér belőle, nem ildomos szántszándékkal megetetni vele...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek