Megússzuk?

Idén huszonhetedik alkalommal rendezik meg a Balaton-átúszást. Az 5,2 kilométeres távot Révfülöp és Balatonboglár közt tehetik meg a résztvevők. A rendezvényről a főszervezőt, Szántó Lászlót kérdezzük.

MiscIlijin Kinga2008. 07. 18. péntek2008. 07. 18.
Megússzuk?

– Internetes oldaluk tanúsága szerint szakdolgozatok is készültek, készülnek a Balaton-átúszásról. Milyen szempontból vizsgálják ezek a rendezvényt?
– A testnevelő tanár rekreációs szempontból, a szervező szervezési szempontból, a marketinges marketing-szempontból. Mindenki találhat a területének megfelelő nézőpontot. A kutatók munkáját információkkal, konzultációval, beszélgetésekkel próbáljuk segíteni.
– Miért rendezték az első Balaton-átúszást?
– A moszkvai olimpia előtt készült egy népszerűsítő akciósorozat. A jelentkezőknek öt sportágban kellett helytállniuk, melyek közül az egyik, az úszás ezen a távon zajlott. Az első helyezettek jegyet nyertek az olimpiára. Aztán rájöttünk, hogy mindez önállóan is megállja a helyét.
– Hogyan fejlődött azóta a rendezvény?
– Az első átúszáson néhány százan vettek részt, ma már több ezren. A világon egyedülálló ez a fajta sportesemény, külföldről is sokan jönnek, különösen a környező országokból. A legtöbb résztvevőt négy éve regisztráltuk, tökéletes volt az idő, tízezernél is többen úszták le a távot.
– Biztonságban érezhetik magukat az indulók?
– Az ars poeticánk: biztonság, biztonság, biztonság. Talán ennek is köszönhetjük a résztvevők magas számát: tudják, hogy ebből nem engedünk. Már a szárazföldön mindenki általános orvosi vizsgálaton esik át, s az úszás egy úszófolyosón zajlik, ahol két oldalról vitorlások állnak, huszonöt-harminc méterenként egy. Nagyon fontos, hogy ez nem verseny! Aki úgy érzi, hogy nem bírja, az menjen a vitorlásokhoz, pihenjen, ott kap vizet, szőlőcukrot és jó szót, majd folytathatja a versenyt, vagy ha feladja, az útja a szárazföldre akkor is biztosított.
– A célban mi várja a fáradt úszókat?
– Zenekarok lépnek fel, este tűzijáték lesz. Ezeken a programokon bárki részt vehet, ingyenesek, nyitottak.

Ezek is érdekelhetnek