Ezt írtuk anno...

Június második hetében

Misc2009. 06. 12. péntek2009. 06. 12.
Ezt írtuk anno...

1949.

1959.
Jöhet a nyár, süthet a nap – lesz fagylalt és szalmakalap! A nyári nagy melegek idején valóságos áldás a széles karimájú szalmakalap. A mezőberényi földműves szövetkezet vezetői nem feledkeztek meg erről a fontos használati cikkről sem. A szegedi földműves szövetkezet vezetői meg azt tudják, hogy jólesik az édes hűsítő fagylalt munka közben is. Ezért vezették be, hogy a földműves szövetkezet fagylaltosa a határban is felkeresi a dolgozókat. „Eper, csokoládé!” – kiabálja szíves szóval csemegéjét a triciklis fagylaltos.

1969.
Borbola Mihály algyői lakos furfangos betörési módszert eszelt ki. Áldozatát, Csehó Mihály kisteleki lakost, egy általa készített hamis bélyegzővel „beidézte” a szegedi járásbíróságra. Amíg Csehó a bíróságon várakozott, Borbola nyugodtan betört az őrizetlenül maradt házba, ahonnan készpénzt és takarékkönyveket vitt magával. A furfangos betörő hamarosan bíróság elé áll; az ő idézőjén már nem lesz hamis a pecsét.

1979.
E heti lapszámunk megjelenésével egy időben kerül az újságos boltokba a Heti Világgazdaság (HVG) első száma. A lap a nemzetközi gazdasági élet eseményeivel, a magyar külkereskedelem időszerű kérdéseivel foglalkozik. A már megjelent „nulladik”, azaz a próbaszámban cikket olvashatunk a Levi Strauss farmer mítoszáról, arról, hogy Marcaliban 22 perc alatt készül el egy farmernadrág, igaz, a hazai fiatalok bánatára nem csöves, hanem bő szárral. Egy másik cikk arról számol be, hogy a KGST-országok 1976–1980 között ötmilliárd dollárt takarítanak meg azzal, hogy a Szovjetuniótól vásárolják a kőolajat. Kíváncsian várjuk a folytatást!

1989.
Újságírókat invitált a Merkur a mogyoródi pályára, bemutatni: milyen újdonságokkal rukkol ki az idén a kereskedelmi vállalat. És leginkább, hogy a kínálatra mennyit kell várni… Láttunk négyütemű Wartburgot, aminek a 200 ezer forintos ára mindenképpen irreális. Bár, hogy melyik ár reális és melyik irreális, arról nehéz lenne vitát nyitni. Mert az átlagfizetéshez képest az autónak csak viccből tekinthető Wartburgért két évet kell dolgozni, miközben az ugyancsak kapható BMW 316i-ért legalább tíz esztendőt. Volt még 1.3-as Opel Kadett 645 ezer forintért és Volkswagen Golf 670 ezerért, de igazi sóvárgó szemek a Skoda Favoritot, meg az új Moszkvicsot és a luxusnak számító Samarát lesték.

1999.
Államtitoksértés gyanúja miatt eljárást indítottak Juszt László ellen. Az ismert tévériporter műsorát megszüntették, a Magyar televíziótól elbocsátották, lakásán, nyaralójában házkutatást tartottak, lapjának, a Kriminálisnak pedig lefoglalták számítógépes adathordozóit, ezzel a lépéssel a hetilap megjelentetése lehetetlenné vált. Az MTV-ben a politikai műsorok élén személycserék történtek. A hírigazgatói posztra Csermely Péter került, a Híradó főszerkesztőjét elküldték, alelnök lett Szenes Andrea. Orbán Viktor miniszterelnök szerint ezek szükséges lépések voltak az MTV rendbetételére.
 

Ezek is érdekelhetnek