Nagyon jó hír jött!

Csak az agrárgazdaság nem tervez munkaerő-bővítést az év második negyedében. Ez derült ki a Manpower elemzéséből. A gyáripar viszont 12 százalékos bumot jelez előre.

Ország-világ2011. 03. 15. kedd2011. 03. 15.
Nagyon jó hír jött!

A Manpower friss felmérése, amelyet 764 munkaadó válaszalapján állítottak össze, a megkérdezett szervezetek 11 százaléka munkaerő felvétellel, 8 százaléka leépítéssel, 78 százaléka változatlan alkalmazotti létszámmal számol, így alakult ki a plusz 3 százalékos érték. Három százalék nem tudja. (A Manpower munkaerő-piaci mutató a következő negyedévben munkaerő-bővülésre számító munkaadók százalékos arányának és a munkaerő-csökkenést váró munkaadók százalékos arányának különbsége – írja az elemzeskozpont.hu.)

Az egyes iparágak közül a gyáripar munkáltatói folyamatos munkaerő felvétellel számolnak 2011. II. negyedévére. A Manpower munkaerő-piaci mutató 12 százalék, ami ugyan kisebb az első negyedévre jelzett 16 százaléknál, de a 2010. II. negyedévihez képest 21 százalékponttal nőtt.

Ugyancsak jelentős többlet munkaerővel számolnak a pénzügy, biztosítás, ingatlan és üzleti szolgáltatások szektorában, ahol a mutató 9 százalék, hajszálra megegyezik az előző negyedévivel és 9 százalékponttal nőtt az egy évvel ezelőttihez, azaz a 2010. II. negyedévihez képest.

A vendéglátásban is munkaerő bővítésre kerülhet sor, a mutató 4 százalékos, és végre megmozdulni látszik az építőipar is, ahol a mutató 3 százalékos az első negyedévi nulla után és 11 százalékpontos javulást jelez a bázishoz képest. A nagy- és kiskereskedelemben, valamint a szállítmányozás, kommunikáció területén stagnáló létszámot várnak a munkaadók.

Továbbra is borúlátóak a mezőgazdaság, vad-, erdő és halgazdaság munkaadói: a mínusz 3 százalékos, II. negyedévre várt mutató ugyan némileg kedvezőbb az első negyedévi mínusz 12-nél, de még mindig munkaerő csökkentést vetítenek előre.

Ezek is érdekelhetnek