Tisztogatnak az állástalanok

Ózd környékét sok önkormányzati erdő veszi körül – és, sajnos, mindegyikre többtucatnyi állástalan jut az egykori kohászvárosban. Rajtuk segített egy 310 millió forintos uniós pályázat, melynek nyertese a múlt évben a város környezetéért felelős Ózdszolg Nonprofit Kft. lett. A kétéves program 2012 őszéig közel másfél száz halmozottan hátrányos helyzetű, iskolázatlan embernek ad szinte folyamatos munkát.

Ország-világ2012. 01. 10. kedd2012. 01. 10.

Kép: Közmunkások dolgoznak télen, gallyat égetnek Monok szociális kártya szegénység közmunka cigány roma 2010.01.21. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Tisztogatnak az állástalanok
Közmunkások dolgoznak télen, gallyat égetnek Monok szociális kártya szegénység közmunka cigány roma 2010.01.21. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Erdei munkát: mert feladatuk erdőgondozásból, fakitermelésből, a mostani fagyos időkben pedig főleg bozótirtásból, tisztogatásból áll. Tavasszal meg a már évek óta kopár, dombos területeken fásítanak majd a pályázat résztvevői. Bóta József programfelelős szerint az induláskor hatalmas volt az érdeklődés! Több száz jelentkezőből választották ki azokat a szerencséseket, akik, az erdőnek hála, nettó 61–80 ezer forintokat kereshetnek havonta.

A százötven emberből eddig már 90-en elvégezték a kisgépkezelői tanfolyamot, ők nettó 61 ezret vihetnek haza – annak a harmincfős csapatnak a tagjai pedig, akik erdőművelésből OKJ-s tanfolyamon sikeresen vizsgáztak, 80 ezer forintot. Ennek a pályázatnak hát nemcsak egy cég lett a nyertese, de az a 150 ember is, akik közül páran, ha eleinte nehézkesen is, de aztán egyre nagyobb kedvvel és szaktudással gondozzák jövő őszig városuk erdejét. Amiért nemcsak biztos jövedelmet, de a tanulást vállalók oklevelet, szaktudást is kaptak. Mert az okleveles kisgépkezelés és szakképzett erdőművelés a jövőben is hasznos lehet számukra.