Rendőrt hívtak Jézusra - csövesnek nézték

Van egy történetünk: Jézus, a hajléktalan.

Ország-világUjlaki Ágnes2014. 04. 20. vasárnap2014. 04. 20.
Rendőrt hívtak Jézusra - csövesnek nézték

Davidsonban, az Egyesült Államok egyik apró városában néhány hónappal ezelőtt a helyi episzkopális templomban felavattak egy új Jézus-szobrot. A kompozíció szokatlan: Jézust nem tanítás közben vagy keresztre feszítve ábrázolják, hanem mint hajléktalant, aki egy padon ócska pokrócba burkolózva húzza meg magát.

A fogadtatása elég vegyes volt. Sokan szeretik, de akadtak persze, akik megbotránkoztak. Egy nő például felhívta a rendőrséget, amikor meglátta: azt hitte, valóban egy hajléktalan fekszik ott – igen, rendőrt hívott Jézusra.

A szobor magánadományból készült, de elhelyezését támogatta az episzkopális egyház városi lelkésze is: – Őszintén szólva, a miénk jómódú egyházközösség, s folyamatosan emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy hitünk a társadalom szélére szorultakért érzett aggodalomban is kifejeződik – mondta David Buck tiszteletes. Szerinte a szobor egyfajta vizuális megjelenítése Máté evangéliumából annak a részletnek, amikor Jézus azt mondja: „Bizony, mondom nektek: amit eggyel tesztek a legkisebbek közül, velem teszitek.”

A szoboravatás után több egyházközösség is jelezte, hogy hasonló szobrot szeretne, kerülhet ilyen Chicagóba és Washingtonba is.

A szobor alkotója, a kanadai Timothy Schmalz nem csodálkozik, hogy műve megbolygatta a nézőit: éppen az volt a célja, hogy megdöbbentse az embereket. Bronzszobrából akár Rómába is kerülhet egy példány, lévén tavaly novemberben a Vatikánban magának a pápának mutatta be a szobor egy kisméretű mását. Ferenc pápa odasétált a szoborhoz, megérintette a térdét, majd imádkozott előtte.

Ezek is érdekelhetnek