Hetven éve a németek lőtték - most csillagászati áron kelt el

Árverésen keltek el a világ legdrágább csillagai. - Bár az idő vasfoga nem kímélte azt a normandiai partraszállást is megjárt, a kíváncsi utókornak máig épségben maradt haditengerészeti zászlót, melyet szakadt, viseltes állapota ellenére – vagy talán épp ezért – a vártnál jóval magasabb áron, 350 ezer dollárért vásárolták meg egy New York-i aukción. A vevő egy Amerika-szerte ismert rádiós műsorvezető, Glenn Beck. A múlt héten megrendezett aukción a hetven évvel ezelőtti D-nap és a II. világháború több száz tárgyi emlékére lehetett licitálni.

Ország-világM. M.2014. 06. 14. szombat2014. 06. 14.
Hetven éve a németek lőtték - most csillagászati áron kelt el

A vevő egy Amerika-szerte ismert rádiós műsorvezető, Glenn Beck. A múlt héten megrendezett aukción a hetven évvel ezelőtti D-nap és a II. világháború több száz tárgyi emlékére lehetett licitálni.

A vásárló személye akkor még titokban maradt, Beck a hét végén rádióműsorában és honlapján közölte, hogy ő és a Mercury One nevet viselő jótékonysági alapítványa szerezte meg a 48 csillagos háborús ereklyét. A magyar pénzre átszámítva 78 millió forintot érő amerikai „ereklye” a normandiai partokhoz érkező több ezer szövetséges hajó egyikén, egy LST 493 fedélzetén lobogott a D-napon.

A zászlóért előzetesen 25–35 ezer dollárt várt a Bonhams aukciósház. Beck műsorában „a XX. század csillagos lobogójaként” hivatkozott a nevezetes zászlóra. A legtovább használt lobogó a 48 csillagos volt, 1912 és 1959 közt hirdette a „jenkik" dicsőségét.

Ezek is érdekelhetnek