'Mondja meg már nekem, hogy mi a jó büdös francból él meg és hogyan?'

Ezt írtuk… (január ötödik hetében)

Ország-világSZF-ajánló2015. 02. 02. hétfő2015. 02. 02.
'Mondja meg már nekem, hogy mi a jó büdös francból él meg és hogyan?'

1955.
A Népköztársaság Elnöki Tanácsa és a Minisztertanács módosította a Kossuthdíj adományozásának feltételeit. A rendkívüli értékű alkotásokért 75 ezer forintos Kossuth-díj (Nagy-díj) adományozható. Létrehoztak további három fokozatot is: az első 50, a második 35, a harmadik pedig 25 ezer forintot ér. Határozat született, hogy az ürütartó gazdaságokban milyen kitüntetéseket lehet adományozni. Az állomány további 9 kilogrammos gyapjúhozamának eléréséért a „Szocialista Munka Hőse” kitüntetés jár, 6 kilós gyarapodásért a „Munka Érdemrend”.

1965.

Január 24-én, 91 éves korában elhunyt Sir Winston Churchill brit politikus, miniszterelnök, államférfi. Termékeny író: történelmi tárgyú írásaiért1953-ban megkapta az irodalmi Nobel-díjat. Katonából lett konzervatív képviselő, majd különböző miniszteri tárcákat töltött be. Bár mindvégig kommunistaellenes volt, de miniszterelnökként habozás nélkül kötött egyezményt a Szovjetunióval a hitleri fasizmus ellen. 1946-ban, amikor éppen ellenzékbe került, elmondta híres fultoni beszédét, kifejtve a vasfüggöny elméletét, amivel elindította a hidegháborút. 1951–1955 között ismét miniszterelnök lett, megérte a brit világbirodalom széthullását; utolsó tíz éve szellemi és fizikai állapotának hanyatlásával, depressziója súlyosbodásával telt el.

1975.
A házassági hirdetésekben csupa káros szenvedélytől mentes, természet- meg zenekedvelő, szolid özvegy és önhibáján kívül elvált keresi párját. Mi lehet azokkal, akik nem zenekedvelők, utálják a természetet és káros szenvedélyeik vannak? Az ilyenek vagy nem házasodnak, vagy pedig boldog családi életet élnek. Lehet egy harmadik megoldás is: csak az apróhirdetés ilyen mutatós, és nem az apróhirdető.

1985.
Boldog házasságban élek, két gyerek apjaként. Két éve új szomszédot kaptunk, egy kedves házaspárt, rövid időn belül baráti viszony alakult ki közöttünk. Összejártunk, többször mentünk együtt Pestre szórakozni, színházba. Amikor kórházba kellett mennem, szomszédunkra hagytam feleségemet és a gyerekeket. Amikor visszatértem, a szomszéd átjött ünneplőruhában és megkérte tőlem a feleségem kezét! Mint kiderült, a távollétemben hirtelen megcsókolta a nejemet, aki percekig nem tudott szabadulni az ölelésből. Ettől fellelkesedve otthon bejelentette, hogy válik, közölte: váljunk el mi is, ha pedig nem, akkor ő beül a kocsijába, és nekihajt az első, útszéli eperfának…

1995.
Fölteszem a kérdést: Ön, igen tisztelt olvasóm, aki az átlagkeresetek szerint feleannyit kap harmadikán, mint én, akit nem hívnak vendégrendezni sehová, aki nem ír cikkeket az újságokba, aki nem szerepel pénzért a rádióban, tévében, ugyan, mondja meg már nekem, hogy mi a jó büdös francból él meg és hogyan?
(Verebes István színész)

2005.

Olyan világ felé tartunk, amikor a fiataloknak nagyjából hasonló papírjuk lesz. Ugyanaz a diploma, ugyanaz a nyelvvizsga. Tehát a személyiségük fogja eldönteni, ki kapja az áhított munkát. Az állásinterjún azt fogják választani, akinek jobb a kisugárzása. A saját magával is békében élő ember ugyanis mosolyog. Aki viszont vibrál, feszült és haragszik a világra, nem arat sikert. Aki törtet, átgázol a másikon, az előbb-utóbb elveszít mindent. Letapos mindenkit, de önmagát is. A valódi emberség azonban anyagiakban is kamatozik.
(Csernus Imre pszichiáter)

Ezek is érdekelhetnek