Titokzatos Putyin - Baráti fogadtatás Budapesten az elszigetelődött orosz elnöknek

Hatalmas rendőrségi és diplomáciai készültség mellett kedden Magyarországra utazott Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Ország-világH. J.2015. 02. 20. péntek2015. 02. 20.

Kép: Russian President Vladimir Putin discuss with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) before a joint news conference in Budapest February 17, 2015. Putin will discuss Russian gas supplies to Hungary when he visits Budapest on Tuesday, an adviser to the Russian president said on Monday. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY - Tags: POLITICS) - RTR4PZ6J, Fotó: © Laszlo Balogh / Reuters

Russian President Putin discuss with Hungarian Prime Minister Orban before a joint news conference in Budapest
Russian President Vladimir Putin discuss with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) before a joint news conference in Budapest February 17, 2015. Putin will discuss Russian gas supplies to Hungary when he visits Budapest on Tuesday, an adviser to the Russian president said on Monday. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY - Tags: POLITICS) - RTR4PZ6J
Fotó: © Laszlo Balogh / Reuters

Minden volt, csak hétköznapi nem ez a február 17-e. Lezárt utak, lehegesztett csatornafedelek, rendőri igazoltatások (magánlakásokba bekopogtató, esetlegesen nyitott ablakok iránt érdeklődő „civilek”), kommandósok úton-útfélen. Budapestet megbénította a kedden lebonyolított elnöki vizit.

Az orosz elnök érkezése nagy port kavart: nem csak itthon, de a külföldi sajtóban is kiemelt szerepet kapott Putyin látogatása. Az ukrajnai események miatt ugyanis Oroszország első emberét nem szívesen látják az uniós, illetve NATO-tagországokban – ezt a „néma egyezséget” szakította most meg Magyarország miniszterelnöke, aki a látogatás előtt nem győzte hangsúlyozni, nem szakíthatunk Putyinnal.

Az elnök természetesen megvárakoztatott minket. A Hősök terén, az Ismeretlen katona sírjánál, illetve a Fiumei úti temetőben koszorúzott orosz emlékművet, az 1956-os eseményeket ellenforradalomként leíró, a harcokban elesett szovjet katonákra hősként, a magyar nép felszabadítóiként emléket állító parcellában.

Putyin nem egyedül érkezett: vele tartott külügy-, energiaügyi, gazdaságfejlesztési, mezőgazdasági és egészségügyi minisztere, az orosz–magyar kormányközi gazdasági vegyesbizottság elnöke, a kulturális tárca vezetője, védelmi miniszterhelyettese. A kormánytagokon kívül üzletemberek, a Gazprom vezérigazgatója, az Orosz Államvasutak és a Roszatom vezetője is elkísérte.

Az egyórásra tervezett – ám hosszú órákra elhúzódó tárgyalás – után öt megállapodást szignóztak orosz és magyar miniszterek. Elsőként a régiók közi együttműködés előremozdításáról írtak alá. Mostantól semmi nem állhat útjába a kazanyi magyar konzulátus megnyitásának, és egészség- és oktatásügyi együttműködést is szignóztak. Az ötödik pedig atomügyi képzési megállapodás.

A két vezető célzott arra, hogy a Déli Áramlat helyett Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül mégiscsak érkezik gáz Közép-Európába. A kiinduló állomás Törökország, ám most a bolgárok megkerülésével igyekeznek célba juttatni nagyobb mennyiséget. Kérdéses természetesen, hogy a válságban lévő görög gazdaság számára ez anyagi mentőövet vagy újabb jelentős konfliktusforrást jelent.

Putyin részletesen beszélt az ukrán hadi helyzetről, a harcok kiújulásáért egyértelműen az ukrán hadsereget tette felelőssé. A következő napokban várhatóan újabb részletei kerülnek napvilágra az orosz elnök villámvizitjének. (Keddi lapzártánk után a hazai és a külföldi sajtó is részletesen tárgyalta a találkozót, az ott elhangzottakat. "Komolyan foglalkozik a külföldi sajtó az orosz elnök keddi budapesti látogatásával. A cikkek kiemelik, hogy az EU-ban elszigetelődött Putyint igen baráti légkörben fogadták Budapesten, illetve hogy a magyar kormányzat bebiztosította a neki szükséges gázmegállapodást. De nem felejtik el megemlíteni azt sem például, hogy 2008-ban Orbán még attól óvott, hogy Magyarország a Gazprom legvidámabb barakkjává váljon." - lásd a részleteket itt - a szerk.)

Ezek is érdekelhetnek