Törékeny helyzet Ukrajnában - 'Korlátozott bizalom' Putyin jóhiszeműsége iránt

Talán korai lenne még leírni, de tény, hogy eddig egy napnál nem tartott tovább a Minszkben megkötött, a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó tűzszünet.

Ország-világM. M.2015. 02. 20. péntek2015. 02. 20.

Kép: MYRONIVSKYI, UKRAINE - FEBRUARY 17: Ukrainian forces pass through the center of town on February 17, 2015 in Myronivskyi, Ukraine. A ceasefire agreed to by Ukraine and pro-Russian rebel forces has failed to prevent fighting in the nearby town of Debaltseve, where thousands of Ukrainian troops remain and whom rebels claim to have surrounded. (Photo by Brendan Hoffman/Getty Images), Fotó: Brendan Hoffman

A Ceasefire Is Brokered In War Torn Eastern Ukraine
MYRONIVSKYI, UKRAINE - FEBRUARY 17: Ukrainian forces pass through the center of town on February 17, 2015 in Myronivskyi, Ukraine. A ceasefire agreed to by Ukraine and pro-Russian rebel forces has failed to prevent fighting in the nearby town of Debaltseve, where thousands of Ukrainian troops remain and whom rebels claim to have surrounded. (Photo by Brendan Hoffman/Getty Images)
Fotó: Brendan Hoffman

A fegyvernyugvás ellenére hétfőn már lőtték egymást az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg katonái a hetek óta ostromlott Debalceve térségében (keddi lapzártánk után is heves harcok dúltak Debalceve birtoklásáért, Putyin Budapesten szólította megadásra az ott rekedt ukrán erőket, miközben Orbán miniszterelnök ezt szó nélkül hagyta; a hét közepén a védők feladták a települést, és megindultak a találgatások, a "tűzszünet" ellenére, Mariupol fokozódó fenygetettségéről - részletek itt és itt - a szerk.). A szemben álló felek egymástól várják az első, döntő lépés megtételét a demilitarizált övezet létrejöttében. Állításuk szerint ilyen körülmények között lehetetlen az előírtaknak megfelelően kivonni a nehézfegyvereket.

Törékeny a helyzet. „Mindig azt mondtam, nincsenek garanciák arra, hogy sikerrel járunk. Ez egy nehéz út lesz” – ismerte el egy sajtótájékoztatón Angela Merkel német kancellár. Eközben életbe léptek az unió legújabb szankciói. Ezúttal – öt befolyásos oroszországi politikus mellett – főképp kelet-ukrajnai szakadárok kerültek a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett személyek listájára.

Ezek is érdekelhetnek