Harminc év - titok marad 2045-ig

Aláírtuk, megállapodtunk, de pontos részleteket nem tudunk meg egészen 2045-ig. Az Országgyűlés kedden kétharmaddal megszavazta a paksi bővítéssel kapcsolatos szerződésének titkosítását.

Ország-világdiju-2015. 03. 06. péntek2015. 03. 06.
Harminc év - titok marad 2045-ig

Eredetileg csak tizenöt évre zárták volna el a nyilvánosság elől a részleteket, később azonban úgy döntöttek, csak három évtized múltán szükséges megtudnunk, hogy pontosan kik, milyen beruházók kötöttek szerződést és húzzák fel az atomerőmű új blokkjait.

Ami keveset a hitel részleteiről tudunk, arról az oroszok informáltak: a reaktorok építését 80 százalékban állják az oroszok, 20 százalékot mi fizetünk, a hitel összege maximum 10 milliárd euró lehet, amit 2014 és 2025 között hívhat le a magyar állam. A beruházásban a magyar beszállítók aránya negyven százalék.

Noha a kétharmad pár hete elveszett, a pártfegyelemnek köszönhetően most is átvitték akaratukat. Az Országgyűlés 130 igen, 62 nem és 1 tartózkodással elfogadta a titkosításról szóló törvénymódosítást. Mindössze egy emberen múlott a szavazás végkimenetele: az ellenzék soraiból hiányzott a jobbikos Apáti István.

Ezek is érdekelhetnek