Kubára hangolva

Bő fél évszázad után ismét műsort sugárzott egy amerikai rádió Havannából, Kuba fővárosából. Joe Madison műsorvezető és csapata hét napig utazott Kuba-szerte, s az országjáráson lehetőséget kapott, hogy egy nap a havannai Radio Taino stúdiójából az éterbe küldjön egy műsort, amelyet a washingtoni székhelyű SiriusXM rádió sugárzott tovább.

Ország-világ(kas)2015. 06. 19. péntek2015. 06. 19.
Kubára hangolva

Ez azért érdekes, mert az Egyesült Államok és Kuba között komoly rádióháború folyik ma is – hasonló ahhoz, amilyen az Oroszország Hangja és a Szabad Európa Rádió közötti egymásnak feszülés volt. Az USA kormánya által finanszírozott Martí Radio spanyol nyelven sugározza Kubába az imperialista propagandát, míg a másik oldalon a Radio Habana Cuba küldi a világba a szocialista propagandát spanyol, angol, francia, portugál, arab, továbbá: kreol, guaraní, kecsua és eszperantó nyelven.

Tudnivaló, hogy a SiriusXM a világ legnagyobb rádióműsor-szolgáltatója: a Joe Madison műsorába meghívott kubai tudományos és kulturális személyiségeket, újságírókat mintegy harmincmillió ember hallgat(hat)ta. Az eseményt mint a két ország közeledésének egyik fontos lépését tarthatja majd számon a történelem. Miután 1961- ben befagyasztották a diplomáciai kapcsolatot, a két ország politikusai évtizedekig kígyót-békát kiáltottak egymásra. De aztán tavaly decemberben „kiolvasztották” a kapcsolatot, idén májusban pedig az USA levette Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról. Most meg Kuba hátsó udvarából rádióznak az amerikaiak. Ebből bármi jó kisülhet…

Ezek is érdekelhetnek