Hotdog és álbajusz

Turistákat hessegető hadosztálynyi motoros rendőr, szinte fejmagasságban pásztázó helikopterek, ötven titkosszolgálati ügynök előtted, mögötted és oldalt. Nagyjából így néz ki, amikor leugrik családjával Amerika első embere egy laza vasárnapi sétára a Central Parkba.

Ország-világ (farkas)2015. 07. 24. péntek2015. 07. 24.

Kép: U.S. President Barack Obama walks in Central Park with daughters Sasha (4th L), Malia (3rd R) and friends in New York, July 18, 2015. REUTERS/Kevin Lamarque - RTX1KTZI, Fotó: © Kevin Lamarque / Reuters

Obama walks in Central Park in New York
U.S. President Barack Obama walks in Central Park with daughters Sasha (4th L), Malia (3rd R) and friends in New York, July 18, 2015. REUTERS/Kevin Lamarque - RTX1KTZI
Fotó: © Kevin Lamarque / Reuters

Barack Obama elnök – akit mindig is idegesítettek a hivatalával járó korlátok – Manhattanben töltötte hétvégéjét, lányainak szerette volna megmutatni a nyüzsgő várost.

E mostani eset nem az első próbálkozása az elnöknek, hogy kitörjön a biztonságiak és bürokraták „karmai” közül, viszont idén ez volt első sétája abban a városban, ahol a '80-as években a Columbia Egyetemre járt.

Már 2012-ben, első négy éve után is vágyakozva beszélt az elnöki hivatallal szükségszerűen elvesző névtelenségről és a spontaneitásról. Újraválasztása előtt egy kampányeseményen arról beszélt, miképp szerette volna elérni, hogy álbajuszban sétálva hotdogot ehessen Manhattanben egy napsütéses délután, amit aztán a titkosszolgálat sebtében meg is hiúsított.

„Kétségbeesetten vágytam arra, hogy újra végigsétáljak a Central Parkon, csak hogy felidézzem, milyen érzés is az” – emlékezett vissza az elnök a 3 évvel ezelőtti eseményre.

Ezek is érdekelhetnek