'És akkor az asszony elmegy, és háromezer évig van távol. Hát ennyi egymilliárd…'

Ezt írtuk... (december első hetében) a Szabad Föld 10, 20, 30, 40, 50 és 60 és 70 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2015. 12. 09. szerda2015. 12. 09.
'És akkor az asszony elmegy, és háromezer évig van távol. Hát ennyi egymilliárd…'

1945. 
A jelenleg forgalomban lévő egy-, kettő és ötpengős alumíniumérméket, az acélból vert 2, 10 és 20 fillérest, a bronzból és horganyból vert kétfillérest, valamint a bronzból vert egyfilléres érméket a Magyar Nemzeti Bank ez év december 31-ig a forgalomból bevonja. Az ércpénzek érvényességi ideje december 15-én lejár.

1955. 
Csányi Mihály elvtárs a szocialista munka hőse lett. Az alig harmincéves fiatalember a földeáki Dózsa téesz tehenésze. Mit tett Csányi Mihály, hogy ennyire megbecsült ember lett? „Nem tettem én semmi különöset, csak annyit, amennyit minden állatot szerető parasztember megtenne. Igyekeztem becsülettel ellátni feladatomat, nehogy csalódjon bennem a tagság. Úgy hiszem, ezt el is értem.”

1965. 
November közepén Bécsben már karácsonyi hangulat uralkodik: áhítat és vibráló mozireklámok. Hát nézzünk meg egy filmet, legyen az Striptease total, vagyis teljes, alapos, mindenre kiterjedő vetkőzés. És valóban, a lányok tényleg mindent levetnek, tehát a cím pontos. Mutasson nekem valaki a világon egyetlen férfiembert, akinek egy meztelen fiatal nő ne tetszene. Ámde a meztelenségnek ez a zabolátlan, korlátozás nélküli tálalása láthatóan erősen káros hatással van elsősorban a fiatalokra. Az ilyen filmek áradása a nemes célok és eszmények helyett csak az élvezetek hajszolására, a testi örömök habzsolására serkent.

1975. 
Nehéz elképzelni, mennyi is egymilliárd forint. Most mutatunk egy könnyen érthető példát. Tehát. Egy férj ad a nejének egymillió forintot, és elküldi vásárolni azzal, hogy naponta ezer forintot költhet. Az asszony három év múlva jelentkezik, hogy elfogyott a pénze. Ekkor kap egymilliárd forintot, ugyanezzel a feltétellel, vagyis, hogy naponta csak ezer forintot költhet. És akkor az asszony elmegy, és háromezer évig van távol. Hát ennyi egymilliárd…

1985. 
Tegnap megkaptam a feleségemtől, hogy „te legfeljebb csak egy őrmester vagy a társadalomban, én meg tábornok, elegem van abból, hogy mindig visszabeszélsz”! Amikor 21 éve összeházasodtunk, én művezető voltam, ő meg nyolc általánost végzett cipőgyári munkás. Én biztattam, hogy tanuljon, érettségizzen, majd főiskolára menjen, közben minden otthoni munkát én végeztem, a két kislányunk körül is. Ma ő főosztályvezető, pálmafa van a szobájában, a titkárnője kapcsolja, én maradtam művezető. Most ott tartunk, hogy a feleségem külön jár társaságba, azt mondja, azokban a körökben, ahol ő mozog, nem az ulti meg a Fradi legutóbbi meccse a beszédtéma.

1995.  
A közelmúltban azzal érvelt valaki a dohányzás mellett, hogy lám csak, Buga doktort a pipája nélkül el sem lehet képzelni. Nem tudom, él-e még, s ha nem, meddig élt Buga Laci bácsi? A szerkesztőség válasza: „Buga doktorunkat valóban nem lehetett elképzelni pipa nélkül, szabályos színészi produkció volt, ahogy gyújtotta, igazgatta, levette, felvette. A pipához élete végéig ragaszkodott. Nyolcvankét éves korában halt meg, gyakorlatilag végelgyengülésben, de nagy hiba lenne vele érvelni a dohányzás mellett…”

2005.
Farkaslyuk határában egy gyermekkorú fatolvaj a meredek lejtőn véletlenül elengedte a több mázsa fával megrakott kézikocsiját, ami egy autóba csúszott, a kár 540 ezer forint. Domaháza határában egy Zsigulival lopott fát egy másik tolvaj, aki az elé álló erdészeket egyszerűen elütötte, majd továbbhajtott. Immár nagyüzemi szinten működik a falopás. Évente százezer – van, aki szerint kétszázezer – köbméternyi, legalább félmilliárd forintot érő fát vágnak ki az erdőkből. Virágzik a falopás: egész hegyoldalakról tűnik el a favagyon.
 

Ezek is érdekelhetnek