'Vodka van nálam! És nem félek használni…'

Ezt írtuk... (december harmadik hetében) a Szabad Föld 10, 20, 30, 40, 50 és 60 és 70 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2015. 12. 20. vasárnap2015. 12. 20.
'Vodka van nálam! És nem félek használni…'

1945.
Rákosi Mátyás újévi üzenete: „A Magyar Kommunista Párt változatlanul három főkérdésre összpontosítja erőfeszítéseit: kenyeret és iparcikkeket juttatni a város és a falu ellátatlanjainak, megteremteni a jó pénzt, és a reakciósok ellen folytatott küzdelemmel erősíteni a fiatal demokrácia alapjait. A demokrácia megerősítéséhez tartozik, hogy tavaszra egyetlen barázda se maradjon bevetetlenül. Ez az előfeltétele annak, hogy legalább a jövő nyárra végleg elűzzük az éhség rémét, amely most annyi gyötrelmet okoz.”

1955. 
Százezer ember! Ennyi a hatalmas Népstadion befogadóképessége, és ennyi vásárló járt a múlt vasárnap a budapesti Corvin áruházban! A hétköznapokon sem kell szégyenkezniük: ilyenkor is 25 ezer ember fordul meg a hatalmas áruházban, többségük vidékről érkezett. A negyedik emeleten például valóságos játék várost rendeztek be: ötezerféle játék között ötven eladó kalauzolja a vásárlókat. A felnőtteket edények, tűzhelyek, rádiók, zenegépek, villanyvarrógépek (1640 forintért) várják, a női és férfi kerékpárok között ott a keresett Dongó motor is. Ráadásul a rengeteg árucikk 15-20 százalékkal olcsóbb lett, ezzel is megkönnyítve a karácsonyi bevásárlást.

1965. 
Négy éve a termelőszövetkezetekben növekedett mind az összes, mind a halálos üzemi balesetek száma: 10 ezerről 18 ezerre, illetve 179-ről 234-re. Tavaly ugyan megállt ez a tendencia, de az idei év első kilenc hónapjában történt 94 halálos baleset még mindig rendkívül sok. A tragédiák csaknem fele erőgéppel, negyede pedig lovas kocsival végzett munka során keletkezett. Több intézkedést is hoztak a balesetek csökkentése érdekében, így például jövőre már csak fülkével ellátott traktort lehet forgalomba hozni.

1975. 
Kilenc éve vagyok nős, két gyermekünk, és sok kínlódás után ma már szép otthonunk van. Egy hónapja azonban bomba csapott az életünkbe. Egyik este későn jöttem haza, a feleségem kisírt szemmel fogadott. Gyötrődve elmondta, hogy nem tud tovább őrizni egy titkot: megcsalt a községünk határában dolgozó útépítők vezetőjével. Már rettenetesen bánja, ami történt, s ha úgy gondolom, zavarjam el a házból. Szeretem őt, de ez a vallomás teljesen megviselt. Nem tudom, mit tegyek, azt hiszem, jobb lett volna, ha mindez megmarad az ő titkának.

1985. 
Bemutatták az új, gyorsvonati első osztályú kocsit, ami december 15-től rendszeresen közlekedik Budapest–Miskolc között. A 38 forgatható ülőhellyel, videóval, két színes tévével felszerelt kocsiba a jegy és a helyjegy árán kívül 50 forintot kell fizetni, ebben benne van a kávé, a frissítők és a felszolgált teasütemény ára is. Megfelelő érdeklődés esetén újabb kocsikat készít és indít a MÁV.

1995.  
Túléljük – mondta a kormányfő a pedagógussztrájkra utalva. És igaza van: ez a sztrájk a gyerekek örömén kívül mást nem nagyon vált ki. Ha azonban valódi sztrájkot szerveznének, ha bezárnának az iskolák, akkor megbénulna az ország. Egy ilyen kis sztrájk csak arra jó, hogy a valódi, tartós sztrájknak elejét vegye. Vegyenek példát a vasutasokról, akiknek visszatérő sztrájkjaik rendre győzelemmel végződnek, így nem csoda, hogy a mozdonyvezetők bére kétszer magasabb, mint a pedagógusoké.

2005. 
Erősen ittas, de még így is impozáns, szálfatermetű férfi próbál felszállni a HÉV-re. Ebben erősen akadályozzák a körülmények, úgymint lépcső, ajtó, utastársak… A szálfatermetű azonban szívós, vigyorogva küzd derekasan. Néhányan részeg disznót emlegetnek, a szálfatermetű megütközve néz, és máris harcra kész. Kihúzza szálfatermetét, amely így még inkább szálfatermetű lesz, és fenyegető hangon felkiált: „Vodka van nálam! És nem félek használni…”

Ezek is érdekelhetnek