On the Spot születés-sorozat: megszoktuk a magas színvonalat, de amit hétfőn láthatunk, arra nincsenek szavak

Munkatársunk, Ujlaki Ágnes "Az én képernyőm" rovatában már indulásakor méltatta az On the Spot "9 hónap alatt a Föld körül" szériáját. A január 25-i adás, a sorozat egyik utolsó filmje különkiadás lesz.

Ország-világSZFO2016. 01. 23. szombat2016. 01. 23.
On the Spot születés-sorozat: megszoktuk a magas színvonalat, de amit hétfőn láthatunk, arra nincsenek szavak

Bejegyzés az On the Spot Facebook-oldalán, 2015. augusztus 10-én:
"Mirjam két hét múlva lesz 93 éves. Mögötte elsőszülött fia, Leslie, akit egy koncentrációs táborban szült meg a holokauszt idején. Hét zsidó származású magyar baba született ugyanabban a barakkban 1944 végén és 1945 elején. A csodával határos történetet az édesanyák közül már csak Mirjam mesélheti el. Megtiszteltetés volt találkozni vele."

Majdnem fél év telt el a bejegyzés óta, és jövő héten hétfőn, január 25-én, két nappal a holokauszt nemzetközi emléknapja előtt a Duna TV-n láthatjuk a kidolgozott történetet.

A sorozat minden részének elején egy-egy ismert embert láthattunk-hallhattunk, akik születésük körülményeiről meséltek. Mások mellett Geréb Ágnes és Sólyom László is elfogadta a filmesek felkérését. A január 25-én adásba kerülő rész elején pedig Nádas Péter író születéstörténetét hallhatjuk majd.

 

A stáb Kanadában és Németországban forgatta a sorozatnak ezt a részét. Éppen Dachauban filmeztek, amikor az áldozatok emléke előtt tisztelgő látogatást tett ott Angela Merkel német kancellár is, a koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján - a filmesek természetesen ezt is megörökítették.

 

A január 25-i tévéadást megelőző lapszámban, e héten csütörtökön megjelent Magyar Narancsban S. Takács András Dachauban készített interjúja olvasható a kauferingi egyes lágerben született Leslie Rosenthalllal, aki így foglalja össze világra jöttének különleges körülményeit:
"Hogy honann jöttem? A pokolból. Egy koncentrációs táborban születtem, a kauferingi egyes lágerben. Nincs születési anyakönyvi kivonatom. Nem tudom dokumentummal bizonyítani, hogy hol születtem. A karomon sincs szám. Vagyok, aki vagyok, bizonyíték nélkül. Attól eltekintve, hogy apám fülét örököltem, és hogy anyám tanúsítja a születésem körülményeit a hat másik anyával együtt, akik a koncentrációs táborban hozták világra a gyermeküket."
("Miután meghalok, vége" - Leslie Rosenthal, a holokauszt egyik legfiatalabb túlélője - S. Takács András interjúja, (Dachau). Magyar Narancs, 2016. január 21. 24-25. oldal)
 

 

További részleteket olvashat az interjúban a gyanútlan terhes nőket kiemelő szelekcióról az auschwitzi rámpán, az állapotos Mirjam Rosenthal hónapokig tartó sikeres bujkálásáról majd "lelepleződéséről", a véletlenről, ami néhány társával együtt megnyitotta előtte a túlélés és gyermeke megszülésének lehetőségét - és egy nehéz szülésről, amelynek során a magyar rab-orvos teljes súlyával - mintegy 40 kilóval - ránehezedve mentette meg az édesanya életét.

 

A teljes történetet január 25-én ismerheti meg az On the Spot következő részéből, amelyet a Duna TV-n lehet majd megtekinteni.

 

"A két riporter másfél év alatt tíz család gyermekének születésénél lehetett jelen négy kontinensen. Forgattak szír menekülttáborban, mexikói születésházban a hegyekben, háború után egy gázai kórházban és a világ egyik legkisebb klinikáján a Fülöp-szigetek tájfun sújtotta régiójában. Megnézték, milyen a háborítatlan szülés a világ leghíresebb bábáival, mi történik egy konzervatív muzulmán kórházban, az ultraortodox zsidó szülészeten, ahol úgy tartják, hogy szülés közben megnyílnak a menny kapui…"
Idézet Ujlaki Ágnes tévékritikájából, amelyet az On the Spot "9 hónap alatt a Föld körül" szériájának indulásakor írt "Az én képernyőm rovatban. ("Az én képernyőm: Ahová születünk")

Ezek is érdekelhetnek