Csak a közöny öl - Olvasói vélemények a Mein Kampf-ügyről

ÖN SZÍVESEN LÁTNÁ a magyar könyvesboltok polcán a Mein Kampfot? Ezt a kérdést tettük fel többek között olvasóinknak is pár hete, amikor arról írtunk, hogy Németországban újra kiadták és pillanatok alatt elkapkodták Hitler hírhedt művét, kritikai megjegyzésekkel kiegészítve. Van, aki a szélsőjobboldali eszmék gerjesztésétől tart, és van, aki szerint a kommentárok megszabadítanak a mű egykori „hipnotikus” erejétől.

Ország-világMunkatársunktól2016. 02. 13. szombat2016. 02. 13.

Kép: OSWIECIM, POLAND - JANUARY 26: Holocaust survivor Igor Malicky, aged 90, from Cracow, tells his story to students as he tours the former Auschwitz I concentration camp ahead of commemorations marking the 70th anniversry since it's liberation, on January 26, 2015 in Oswiecim, Poland. International heads of state, dignitaries and over 300 Auschwitz survivors will commemorate the 70th anniversary of the liberation of Auschwitz by Soviet troops in 1945 on January 27. Auschwitz was among the most notorious of the concentration camps run by the Nazis to enslave and kill millions of Jews, political opponents, prisoners of war, homosexuals and Roma. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images), Fotó: Christopher Furlong

Auschwitz Prepares For The 70th Anniversary Of The Liberation Of The Camp
OSWIECIM, POLAND - JANUARY 26: Holocaust survivor Igor Malicky, aged 90, from Cracow, tells his story to students as he tours the former Auschwitz I concentration camp ahead of commemorations marking the 70th anniversry since it's liberation, on January 26, 2015 in Oswiecim, Poland. International heads of state, dignitaries and over 300 Auschwitz survivors will commemorate the 70th anniversary of the liberation of Auschwitz by Soviet troops in 1945 on January 27. Auschwitz was among the most notorious of the concentration camps run by the Nazis to enslave and kill millions of Jews, political opponents, prisoners of war, homosexuals and Roma. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Fotó: Christopher Furlong

UNGVÁRY TAMÁS,
író-műfordítókritikus-irodalomtörténész
Csak az egyházak gondolták évezredekig,
hogy akad szöveg, amelyik
fertőz. A demokrata bízik az emberek
ítélőképességében, és nem emeli
fel a szavát, mert Luther Márton
írásai is tele vannak antiszemita kiszólásokkal.
Adolf Hitler börtönben
írott könyvét halála után hetven
évvel adták ki tudományos lábjegyzetekkel.
Nyilván mindkét rész, az
ősszöveg és a magyarázat egyként
olvashatatlan. Ez az a Hitler, akit
legyőztek, öngyilkos lett. Egy lúzer.
Nem támad már fel soha. Légy vendégünk
zavaros szövegére bárhol a
világon. Nagyobb veszedelem, ha a
magyar parlamentben valaki a zsidók
összeírását kéri. Nocsak, Adolf,
halott betűid éledeznek.


VIGH PÁL, Budapest (olvasónk)
Semmiképp nem engedném meg,
hogy egy ilyen mű kiadásra kerüljön.
Az akkor kitűzött célok „eredményét”
sajnos jól ismerjük. Néhány
egyetemi könyvtárba, kutatási
céllal, egy-két példányt el tudnék
képzelni, de mást nem. Nézzük
meg, hogy a migránsválság miatt
milyen feszültek és ingerlékenyek
az emberek – ha most még a kezükbe
is adunk egy ilyen művet,
beláthatatlan következményei lennének.
Tiltakozni kell ellene!


ERKI PÉTER, Ludányhalászi (olvasónk)
A Mein Kampf betiltása véleményem
szerint ugyanolyan bűntény,
mint amit a nácik tettek a zsidó
származású német írók könyveivel.
Egyik a tűz martalékává vált, emezt
pedig betiltották. Az ítészek miért
nem törődnek azzal, hogy nem egy
könyv az, ami a bűntetteket elköveti,
hanem maga az emberi megvezethetőség?
Nekem van szerencsém
egy magyar nyelvű Mein Kampfhoz,
ami a könyvespolcomat ékesíti, de
ugyanakkor még egy embernek sem
ártottam sem testileg, sem lelkileg.
A szobám azonban rejt más titkokat
is. Van ugyanis Bibliám és feszületem
is. Kérdezem én: nem a Biblia és
a kereszt nevében csinálták a legnagyobb
gaztetteket? Gondolok itt az
inkvizíció borzalmaira, illetve a keresztes
hadjáratok (legfőképpen Jeruzsálem
1099-es bevétele) miatti
emberáldozatokra. A Bibliát bőven
be lehetne tiltani, mint ahogy több
vallási könyvet egyaránt. Ugyanakkor
nem győzöm hangsúlyozni:
nem a könyv öl, hanem a népbutítás,
illetve a közöny.


EGY 46 ÉVES KÍVÁNCSI PEDAGÓGUS
(olvasónk)
Én örültem, mikor hallottam, hogy Németországban megjelentetik a Mein Kampfot. Amióta régen, kamaszkoromban először hallottam a műről, azóta érdekel az iromány.
Szomorúan olvastam, hogy hazánkban egyelőre nincs olyan kiadó, amelyik kiadná. Ezzel nem értek egyet. Engem például érdekel a náci Németország kialakulása, a II. világháború, a náci vezérek élete. Nem azért, mert rasszista vagyok vagy netán gyűlölök embereket, ez távol áll tőlem – maga a történelem érdekel, az, hogy ezt az egész népirtást hogyan sikerült ilyen kegyetlen pontossággal végrehajtani, a világ süketsége, az egyházak némasága mellett. Van olyan történelemtanár ismerősöm, akinek otthon megvan a polcán egy régi darab. Lehet, hogy a netről is letölthető. Akkor inkább hivatalosan kéne kiadni, magyarázó szöveggel, de fontos, hogy azt ki írja! (A Jobbikot a legtöbb fiatal támogatja, nem látják a mondatok veszélyét.
Az internetes szélsőjobb oldalakat is a fiatalok kedvelik. Sőt, félremagyarázó könyvekkel, információkkal butítják őket. Többen azonosulnak a holokauszttagadással is.) A mű megjelenése nem növelné a neonácik számát. Akinek kialakult világnézete van, azt nem tudja megtéríteni a mű. Egy-egy részletével a középiskolásokat is meg kéne ismertetni, az iskolában is beszélhetnének róla. Ami tiltva van, az még érdekesebb. Ha nyíltan és nyilvánosan lehet róla beszélni, vitázni, akkor nem ártalmas.
Egyébként azt hallottam, maga a mű irtó unalmas, hosszú. A benne levő gondolatok a veszélyesek, de ha ezeket megtárgyaljuk, talán az igazi értékek a helyükre kerülnek az emberekben, fiatalokban.


MINICH GÉZA történelemtanár
Olvastam. Történelmi szempontból nagyon hasznos forrás, a nemzetiszocializmus alapműve, amit érdemes átrágni: egyrészt azért, hogy az ember tisztába kerüljön azzal, hogyan működik a szélsőséges gondolkodásmód, másrészt azért, hogy betekintést nyerjen Hitler (és követői) „fejébe”. Miért? Hogy soha ne gondolkodjon így. A németek láthatóan a megelőzés hívei: ott senki nem zsidózhat következmények nélkül, és a társadalmi tudatformálás szerves részeként a középiskolások a történelemórákon fél éven át foglalkoznak a holokauszttal, ennek részeként valószínűleg a Mein Kampf kritikai megjegyzésekkel megtűzdelt változatával is. Mindez a mi egyre inkább kallódó fiataljainknak is a javára szolgálna. Véleményem szerint Hitler könyvét iskolai keretek között, avatott történelmi magyarázattal és a náci haláltáborok túlélőinek beszámolóival együtt kellene tanulmányozni. Én például, amikor a zsidóüldözésről tanítok, elhívom a saját nagynénémet az egyik órára. Budapestről hurcolták el, túlélte az auschwitzi haláltábort. A nyolcadikosok tátott szájjal hallgatják, szó szerint sokkolja őket a sok borzalom. Meggyőződésem, hogy akit mélyen megérintenek a hallottak, és megismeri a mögötte húzódó náci ideológiát is, később nem könnyen tévelyedik el. Köztudott, hogy a koncentrációs tábort túlélők többsége évtizedekig elnyomta a sötét emlékeket, a saját családtagjaikkal se osztotta meg a szenvedéseket, mert csak így tudta a lelke is túlélni az egészet. Hiszek abban, hogy egy részüknek segítene ez a késői kibeszélés, mint a nagynénémnek is. Az apám viszont a mai napig hallgat. Azt mondja, megbolondulna, ha beszélne róla..

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek