Utazó cirkusz - Hivatalosan is elindult a kampány

Iowában hivatalosan is elindult az amerikai elnökválasztási kampány, mely váratlan fordulatokat is tartogatott. A republikánusoknál Donald Trump elszenvedte első vereségét, a demokrata jelöltek listáját eddig magabiztosan vezető Hillary Clintonnak pedig csak kevéssel sikerült maga mögé utasítania a rivális Bernie Sanderst.

Ország-világMarkos Mária2016. 02. 05. péntek2016. 02. 05.

Kép: WASHINGTON, USA - JANUARY 31: Melody Perez (L), from Texas, and Athena Perez (R), from Minnesota, wave to passing cars before a campaign rally for Republican Presidential Candidate Ted Cruz in Iowa City, Iowa, USA on January 31, 2016. Both Democratic and Republican candidates are campaigning in Iowa this weekend before the Iowa Caucus on Monday. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images), Fotó: Anadolu Agency

Senator Ted Cruz Presidential Campaign Rally in Iowa
WASHINGTON, USA - JANUARY 31: Melody Perez (L), from Texas, and Athena Perez (R), from Minnesota, wave to passing cars before a campaign rally for Republican Presidential Candidate Ted Cruz in Iowa City, Iowa, USA on January 31, 2016. Both Democratic and Republican candidates are campaigning in Iowa this weekend before the Iowa Caucus on Monday. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency

A demokrata versenyzők közül Hillary Clinton kapta a szavazatok 49,9 százalékát, Sanders pedig a 49,6 százalékát. Küzdelmüket jól jellemzi, hogy volt olyan szavazóhelyszín, ahol pénzfeldobás döntött a támogatóik között. Iowa jelentősége szimbolikus, akiknek eddig itt sikerült megnyerniük a pártokat képviselő választók bizalmát és szavazataik többségét – Bill Clinton kivételével –, eddig mind a Fehér Ház elnöki székében végezték. Amúgy az esélyesebbnek tekintett Hillary Clinton nem tett hozzá túl sokat a kaukuszon (jelölőgyűlésen) való szerepléséhez, a kampányában hangoztatott ígéreteit ismételte meg elnökké választása esetére: általános egészségbiztosítást, a klímaváltozás káros következményeinek visszaszorítását, az azonos neműek házasságkötési jogának megteremtését valamennyi szövetségi államban. Demokrata ellenfele, Sanders pedig ismét kiállt amellett, hogy ne a Wall Street spekulánsai irányítsák az amerikai gazdaságot, hogy olyan gazdaság épüljön ki, amely a dolgozó családokat segíti, nem csak a milliárdosokat.

A republikánusok iowai jelölőgyűlésén Ted Cruz győzött, a konzervatív texasi szenátor jelentős különbséggel gyűrte le vetélytársait, köztük a mindvégig az élen álló Donald Trumpot. Nagy győzelem ez Ted Cruz számára és nagy veszteség Trumpnak – értékelték a kaukusz végső eredményét. Az ingatlanmágnás és megmondóember Trump nemcsak lemaradt, hanem immár a harmadik helyre csúszott vissza Marco Rubio floridai szenátor mögött.

A kampány az elnökjelölti vitákat követően, a jövő heti szuperkedden New Hampshire-ben folytatódik.

 

"Nagyon büszke vagyok rá, hogy a miénk az egyetlen csapat, amelynek nincs politikai akcióbizottsága, nem kap pénzt nagyvállalatoktól és nagybankoktól."
Bernie Sanders
vermonti demokrata párti szenátor
Iowa, február 1
.



"Minket nem a washingtoni politikai osztály választott, minket nem a lobbisták választottak, minket a leghihetetlenebb erő választ meg: az amerikai nép."
Ted Cruz
texasi republikánus párti szenátor
Iowa, február 1.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek