Éljen május elseje! - Jelszavak és a valóság

Minden évben május első napján világszerte megünneplik a munka ünnepét. Ennek apropóján az Eurostat közzétett néhány érdekességet az Európai Unió és tagállamainak foglalkoztatási statisztikájából.

Ország-világMunkatársunktól2016. 05. 06. péntek2016. 05. 06.

Kép: A couple dressed up as the statue "Worker and Kolkhoz Woman" by Soviet sculptor Vera Mukhina attends a May Day rally in Moscow, Russia, May 1, 2016. REUTERS/Sergei Karpukhin - RTX2CAGN, Fotó: © Sergei Karpukhin / Reuters

Couple dressed up as statue "Worker and Kolkhoz Woman" attends a May Day rally in Moscow
A couple dressed up as the statue "Worker and Kolkhoz Woman" by Soviet sculptor Vera Mukhina attends a May Day rally in Moscow, Russia, May 1, 2016. REUTERS/Sergei Karpukhin - RTX2CAGN
Fotó: © Sergei Karpukhin / Reuters

TUDTA-E?

- A 20–64 év közötti korosztályban a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 83 százalékát, a középfokú végzettségűek 71 százalékát, az ennél alacsonyabb végzettségűek 53 százalékát foglalkoztatják.

- Az Európai Unióban a 15–34 éves fiatalok 71 százaléka rendelkezik átlagosan 1–3 év munkatapasztalattal. Ez a szám Olaszországban 44, Görögországban pedig csak 41 százalék. Ebben a két államban a legmagasabb a fiatalkorúak munkanélküliségi aránya.

- Görögországban a 15 éves és annál idősebb részmunkaidőben foglalkoztatottak 71 százaléka kizárólag azért dolgozik részmunkaidőben, mert nem talál teljes állást.

- Szlovákiában és Szlovéniában a legmagasabb, ötből több mint egy azoknak a 15 éves vagy annál idősebb munkavállalóknak az aránya, akik kénytelenek rendszeresen éjszakai munkát vállalni.

- Az otthoni munkavégzők aránya Luxemburgban a legmagasabb (10 százalék), Horvátországban, Olaszországban, Litvániában, Cipruson, Csehországban, Lettországban, Romániában és Bulgáriában a legrugalmatlanabbak a munkáltatók: ezekben az országokban a dolgozók kevesebb mint egy százaléka végez ilyen jellegű tevékenységet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek