Az én képernyőm: Világbéke

Társadalmi üzeneteket akarunk küldeni az embereknek – csipogja Sarka Kata versenyigazgató. Olyasmikre gondolnak, hogy tűnjön el a különbség ember és ember között, vigyázzunk a környezetünkre, tiszteljük az öregeket – egyszóval: világbéke. Ki is emelhetne mindezek ellen kifogást? A köztévének mindenesetre megért 40 milliót, amit kifizetett a Hajdú házaspárnak, a 469 ezer nézőnek pedig minden bizonnyal javára szolgáltak a fenti magvas gondolatok.

Ország-világUjlaki Ágnes2016. 07. 27. szerda2016. 07. 27.
Az én képernyőm: Világbéke

Szerencsére a lányok nemcsak az okosságukról tettek tanúbizonyságot, hanem a szépségükről is. Tényleg gyönyörűek voltak. Még ha ember legyen is a talpán, aki meg tudta különböztetni őket. Katalin hercegnő feltűnése óta ugye kizárólag hosszú, dús barna hajú lányok győzhetnek ilyen versenyeken. Most is két szőke és egy fekete kivételével mind hosszú, pótfürtökkel dúsított, hullámos-loknis egyenfrizurát viselt. Ugyanolyan árnyalatú élénkpiros rúzs, műszempilla, egycentis vakolat. Pedig amikor a felkészítés idejéből civilben mutatták őket, különböző kedves, bájos arcú, egyéni vonású, jóval fiatalabbnak tűnő lányokat láthattunk. Egyik sem olyan feltűnően szép, de mindegyik csinos, természetes mai nő volt. Amúgy alátámasztva ezzel az internet gonosz kommentelőit, akik azt morogták: a 7-es buszon negyedóra alatt legalább öt ilyen szépet látni. Hát igen, a szomszédék Icukájából a szépségverseny díváját varázsolni, az kérem, szakma. Úgyhogy ezen kár siránkozni.

És persze az eredménnyel is elégedetlenkedik sok néző. Pedig a nyertes szépség szerintem megérdemelte a dobogót, amelyről viszont érthetetlen, hogyan maradt le a szőke Barbara és a sötétbarna Bianka. Az én ízlésem, úgy látszik, tömegízlés, mert az utóbbit szavaztam volna az első helyre, akárcsak a közönség többezres voksa. (Lapzártakor érkezett a hír, hogy a közönségdíjas szépséget alighanem kizárják, mivel 17 éves korában állítólag „prostitúciós botrányba keveredett”. Hogy ez mit jelent, lehet találgatni…)

A nagy létszámú zsűri – melynek fényét maga Rogánné is emelte – alighanem már előre eldöntötte, hogy a nyertes Gelencsér Tímea lesz, mert már az előzetesek alatt is sztárolták. A zsűriben ült az ország legismertebb plasztikai sebésze, aki biztosan felmérte a kollégák (vagy a saját) munkáit. Amúgy a győztes sem saját erőből domborított. Akadnak már olyan versenyek is a világban, ahol a szilikonkebel kizáró ok…

Éppen most van 30 éve, hogy az első Magyarország Szépe verseny lezajlása után nem sokkal a győztes, a 17 éves Molnár Csilla öngyilkos lett. Szegény vidéki lány, nem tudott mit kezdeni a hirtelen rátörő hiénahaddal, átcsaptak a feje felett a hullámok. A mai lányokat elnézve, ők már sokkal keményebbek, tudatosabbak. És profinak látszott a mögöttük álló csapat is, a ruhák igazán szépek voltak.

A műsor maga? Kicsit unalmas, kommersz lebonyolítás. Vastagh Csaba népdalt énekelt diszkóritmusra, Király Linda hangja továbbra is gyönyörű. Erre emlékszem. Kicsit hosszú volt, a mosolyok már teljesen az arcokra kövültek. És azt is meg kell jegyeznem, hogy a igazgató asszony, az igen csinos Sarka Kata – nem kell utálni a férje miatt, elég baj lehet az neki – nyugodtan beállhatna a versenyzők közé. Alighanem maga is ezt gondolja, mert a közös fotókon, elfeledkezve jelen helyzetéről, ugyanúgy pucsít, mint a többi lány…

Ezek is érdekelhetnek