Fenyegetőző kampány után hátborzongató kezdet: Trump kénytelen a tőle félőket nyugtatgatni

Miről szól az elnökség? - A hagyományoknak megfelelően a CBS televízió 60 perc című műsorának adta első interjúját Donald Trump, frissen megválasztott amerikai elnök. A kényes kampánytémák előkerültek ugyan, a konkrét politikai javaslatok azonban még váratnak magukra.

Ország-világMarkos Mária2016. 11. 18. péntek2016. 11. 18.

Kép: President Barack Obama and President-elect Donald Trump shake hands following their meeting in the Oval Office of the White House in Washington, Thursday, Nov. 10, 2016. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais), Fotó: Pablo Martinez Monsivais

Barack Obama,Donald Trump
President Barack Obama and President-elect Donald Trump shake hands following their meeting in the Oval Office of the White House in Washington, Thursday, Nov. 10, 2016. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
Fotó: Pablo Martinez Monsivais

Van abban valami hátborzongató, amikor egy szuperhatalom frissen megválasztott elnöke első nyilvános interjújában arról kezd el beszélni a megválasztása miatt tüntetőknek, hogy félelemre senkinek nincsen oka, s ha ismernék őt, minden aggodalmuk szertefoszlana.

Elítélte, hogy néhány tüntetés erőszakba fordult, és azt is, hogy az országban kisebbségieket is bántalmaztak a megválasztása óta. Arra kérte az embereket, ne legyenek erőszakosak: „Elszomorít, hogy ezt hallom. Ha ez segít, egyenesen a kamerába mondom: fejezzék be ezt.” Azt is megígérte, hogy össze fogja hozni az országot.

A beszélgetés mégsem oszlatta szét a személyével kapcsolatos kételyeket, mivel alig esett szó konkrét politikai és gazdasági célokról és megoldásokról. Az interjúban megkérdezték Trumptól, mennyire lepődött meg azon, hogy nyert. Az új elnök elmondta, nem úgy nézett ki a dolog, mint egy második hely. „Mindenekelőtt Amerikáról fog szólni az elnökségem. Ugyanis kezdjük elveszíteni ezt az országot, ezért nyertem, és az igazság az, hogy könnyen nyertem.”

Egyik legnagyobb vihart kavaró ígérete volt a mexikói határon építendő fal. Azt az interjúban is megerősítette, hogy fel akarja állíttatni a falat a mexikói–amerikai határon, bár némileg finomított: nem kizárt, hogy bizonyos helyeken ez csak egy kerítés lesz. Viszont kiutasítják az országból azokat az USA-ban illegálisan tartózkodó embereket, akik bűncselekményeket követtek el, vagy szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban, bűnöző bandák tagjai, drogkereskedők.

Obama egészségügyi reformjáról már korábban elmondta, hogy egyes elemeit esetleg megtartja az Obamával folytatott megbeszélés hatására. Ahogy ő fogalmazott: jobb egészségügy kevesebb pénzért.

Trump elmondta, hogy nem fogja felvenni az elnöknek járó évi 400 ezer dolláros fizetést, csak azt az egy dollárt, amire a törvény kötelezi. Azt is kijelentette, hogy adóbevallását majd a megfelelő időpontban hozza nyilvánosságra, de szerinte a választás eredménye is megmutatta, hogy ez mennyire érdekli az embereket. Az ISIS elleni stratégiával kapcsolatosan úgy fogalmazott, nem árulja el, hogyan akarja legyőzni a terrorszervezetet. „Az a lényeg, hogy megszabadulunk az ISIS-től” – jelentette ki. Ilyen egyszerű ez…

Ezek is érdekelhetnek