Több gáz van - sokkal többet nem is tudna az ország eltárolni

Fázni nem fog az ország, legalábbis gázhiány miatt nem: a téli fűtési időszak kezdetén 3,7 milliárd köbméter földgáz van a hazai tárolókban – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Ország-világ(kas)2016. 11. 03. csütörtök2016. 11. 03.

Kép: Drávaszerdahely földgáztelep 2013.12.09. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Több gáz van - sokkal többet nem is tudna az ország eltárolni
Drávaszerdahely földgáztelep 2013.12.09. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Ez a mennyiség 13 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Tegyük hozzá: sokkal többet nem is tudna az ország eltárolni: a Magyar Földgáztároló Zrt. négy föld alatti gáztárolóval rendelkezik Magyarországon, összesen 4,43 milliárd köbméter tárolói kapacitással. Az ország téli földgázellátását persze nemcsak a tárolói készletek biztosítják, hanem a folyamatos földgázimport is – ezzel jelenleg nincs gond, hazánk ellátása orosz gázzal az évtized végéig biztosított.

A MEKH az idei betárolási időszaktól – azaz április 1-je óta – új módszer alapján határozza meg, hogy a felkészülés során az egyetemes szolgáltatóknak mekkora földgáztartalékot szükséges elhelyezniük a hazai kereskedelmi tárolókban. Az irányadó jogszabály alapján ez a mennyiség az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százaléka.

Ezek is érdekelhetnek