Tőle retteg a világ

Tőle retteg a világ - Trump győzelme sokkoló. A tőzsdék zuhannak, a kanadai bevándorlási hivatal honlapja összeomlott. Mindenki találgatja, mi lesz itt.

Ország-világSZF-ajánló2016. 11. 11. péntek2016. 11. 11.
Tőle retteg a világ

Híreink, összeállításunk, háttérinformációk a november 11-én megjelent Szabad Föld hetilapban.
(Címlapfotó: Jonathan Ernst, Reuters)


TOVÁBBI KIEMELT AJÁNLATAINK A NOVEMBER 11-ÉN MEGJELENT SZABAD FÖLDBŐL:


Mumus-e az arab gíroszos?
Nálunk sem migráns volt, aki legutóbb fejbe lőtt egy rendőrt, nem volt az a körúti robbantó, nem ők dobnak benzinespalackot romák házára – mondja Kepes András. 
ÖT ÉV HALLGATÁS UTÁN jelentkezett új könyvvel, a Világkép a toplisták élén tanyázik. Átgondolta a kultúrákhoz való viszonyát és az élet nagy dolgait, a születéstől a szerelmen át a halálig. Sokszor került érzelmi közelségbe riportalanyaival, inka keresztlányával ma is tartja a kapcsolatot.
Kepes András író-újságíróval beszélgettünk.


Lehet derűs az alkony
SZERETETOTTHONBA VITTÉK A NAGYMAMÁT – e mondat szomorúan cseng, és családi krízishelyzetek végére tehet pontot. Három idősotthonban jártunk, s meglepődve tapasztaltuk, hogy egyre több korosodó maga hozza meg a döntést: nem terheli elesettsége gondjával a gyermekeit, hanem beköltözik. A magányos kiszolgáltatottság helyett egyre többen választják az intézmény biztonságát. Napjainkban nem véletlenül hosszú a várólista.
Palágyi Edit riportja Kállai Márton felvételeivel a friss Szabad Földben olvasható.


Hazahordott hamvak
Felöltöztetik, ember alakú bábuvá formálják, sőt az urna alakja sokszor az elhunyt kedves foglalatosságára utal. Népszerűek például a focilabda, korsó alakú porhüvelyek. 
VÁLTOZNAK a temetés szabályai egy belügyminiszteri rendelet szerint: a hamvakat a jövőben 90 napon belül mindenképpen el kell temetni. A jogszabály egyelőre több kérdést vet fel, mint amennyit megold – viszont ráirányítja a figyelmet egy terjedőben lévő temetkezési szokásra.
Hardi Péter készített a témáról összeállítást.


 

Ezek is érdekelhetnek