Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Több élelmiszer-ipari szabályozás is megváltozott. Januártól hatályba lépett a Magyar élelmiszerkönyv azon módosítása is, ami szerint a nyers sonka, parasztsonka, parasztlapocka, angolszalonna sótartalma legfeljebb a 6%-ot érheti el. S ezentúl több hús lesz a virsliben.
Kép: Húspult húsok husok sertés marha virsli kolbász Auchan áruház bevásárlás bolt 2013.12.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu
A sótartalom két lépcsőben csökken: a termékekben található mértékét most és 2017. július elsejétől további 1%-kal kell visszafogni.
A főtt sonkák esetében a végső határidő után már csak 3,5%-os sótartalommal kerülhetnek forgalomba a termékek. Az előírás célja, hogy a hagyományos hústermékek jó minőségben készüljenek, a fogyasztók a megnevezéseken keresztül is tisztességes tájékoztatást kapjanak a minőségről és a beltartalmi értékekről.
A húskészítményekről és egyes előkészített húsokról szóló rendelkezés már tavaly július 21-én életbe lépett, de a vállalkozások egyévi türelmi időt kaptak, ezért lesz a végső határidő 2017 nyara. Az intézkedés amellett, hogy rögzíti, mi nevezhető húsnak a termék jelölésekor, az egyes készítményeknél felemeli az elvárt minimális hústartalmat is: a felvágottaknál 50, a virslinél és a párizsinál 51, a szafaládénál és a krinolinnál 55% a minimális hústartalom a korábbi 40 helyett, miközben legfeljebb 10%-ban tartalmazhatnak csontokról mechanikusan lefejtett húst. A májkrém minimális májtartalma 12-ről 25%-ra nő. További jelentős változás, hogy a húskészítmények jelölésénél azt az állatfajt kell feltüntetni, amelyet legalább 70, őshonos és vadállatok esetében 80%-ban tartalmaz az adott termék.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu