Az örvendetes hír sem fedi el a dolgozói szegénységet - Füstbe ment vágyak

Rég látott mélységbe csökkent a munkanélküliség: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb adatai szerint 76 ezer fővel kevesebben, alig több mint kétszázezren élnek munka nélkül ma Magyarországon. A hír örvendetes, az már kevésbé, hogy ezzel párhuzamosan viszont nőtt a dolgozói szegénység az országban.

Ország-világHardi Judit2017. 02. 05. vasárnap2017. 02. 05.

Kép: Közmunkások dolgoznak télen, gallyat égetnek Monok szociális kártya szegénység közmunka cigány roma 2010.01.21. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Az örvendetes hír sem fedi el a dolgozói szegénységet - Füstbe ment vágyak
Közmunkások dolgoznak télen, gallyat égetnek Monok szociális kártya szegénység közmunka cigány roma 2010.01.21. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Ellentmondásos a hír: miképp nőhet a szegénység, ha majd’ mindenki dolgozik?

A dolog „egyszerű”, hiába kapnak sokan munkabért, az a pénz nagyon kevés, nem éri el az átlagos jövedelem 60 százalékát. Ez pedig, a munkanélküliségi pozitív rekord mellett újabb „leg”: 2005 óta nem volt arra példa, hogy az Eurostat adatai alapján csaknem minden tizedik dolgozó szegénynek számít Magyarországon. Fontos megjegyezni, hogy ez nem azért történik így, mert általánosságban csökkennek a jövedelmek, sőt tavaly 6,2 százalékkal nőttek a bruttó keresetek, átlagosan 261 ezer forintra. A szegénységet inkább az okozza, hogy egyre többen dolgoznak közfoglalkoztatottként – az ő magas számuk javítja a munkanélküliségi statisztikát is –, az ő jövedelmük ráadásul csökkent 1 százalékkal. Így ezek az emberek átlagosan 79 ezer forintot keresnek.

Mégis, a dolgozói szegénység növekedését vélhetően nem a közfoglalkoztatottak alacsony bére okozta, hanem többek között az, hogy egyre többen vannak. Továbbá növeli a dolgozói szegénységet, hogy a magasan képzettek (felsőfokú végzettséggel rendelkező emberek) is egyre jobban elszegényednek – egy év alatt 1,4 százalékpontos növekedést mértek köztük.

Öröm az ürümben, hogy a mélyszegénység mértéke nem nőtt, sőt megelőztük e téren Romániát és Bulgáriát.

Ezek is érdekelhetnek