Tiltás után tiltakozás

134 millió embert érint, s egyelőre 90 napig érvényes Donald Trump egyik legélesebben bírált rendelete. Az intézkedés hét ország – Irak, Irán, Jemen, Líbia, Szíria, Szomália, Szudán – állampolgárának tiltja meg a beutazást az Egyesült Államokba, és az újabb vízumok kiadását.

Ország-világMarkos Mária2017. 02. 03. péntek2017. 02. 03.

Kép: Demonstrators yell slogans during anti-Donald Trump travel ban protests outside Hatfield-Jackson Atlanta International Airport in Atlanta, Georgia U.S., January 29, 2017. REUTERS/Chris Aluka Berry - RTSXYZN, Fotó: © Christopher Aluka Berry / Reu

Demonstrators yell slogans during anti-Donald Trump travel ban protests outside Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport in Atlanta
Demonstrators yell slogans during anti-Donald Trump travel ban protests outside Hatfield-Jackson Atlanta International Airport in Atlanta, Georgia U.S., January 29, 2017. REUTERS/Chris Aluka Berry - RTSXYZN
Fotó: © Christopher Aluka Berry / Reu


A kitiltás azokra is érvényes, akik már vízummal érkeznek, de a zöld kártyával rendelkezők esetében nem feltétlenül. Az Egyesült Államokban ezentúl az érintett országok állampolgárainak a tranzitvízumai sem érvényesek, ami azt jelenti, hogy nem utazhatnak Amerikán keresztül, ha ahhoz el kellene hagyniuk a repülőtér tranzitzónáját.

A tiltás azokra a kettős állampolgárokra is vonatkozik, akiknek egyik állampolgárságuk a hét érintett országból való. Ez alól kivételek az amerikai kettős állampolgárok – igaz, Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke szerint a hét említett országból érkező amerikaiakat is kikérdezhetik a hatóságok.

Ezt azonban korábban is megtehették. A tiltólistán lévő országok diplomatáit nem érintik a változások.

A szigorítások közt szerepel, hogy az új elnök négy hónapra felfüggesztette a menekültek befogadását, és korlátlan időre teljesen leállította a szíriaiak befogadását is. A rendelettel 2017-re Trump 50 ezerre csökkentette a befogadható menekültek számát, amelyet Barack Obama 110 ezerben határozott meg.

A tüntetések sorozatát elindító, a republikánusok közt is nagy felháborodást keltett intézkedés védői többek közt azt hozzák fel magyarázatképp, hogy a Trump-rendelet nem az iszlám vallás elutasításáról, sem pedig a származás alapján történő diszkriminációról szól. A tilalom elfogadásakor egyedüli szempont az állampolgárság volt, tehát egy iraki születésű svéd állampolgár a szokásos módon utazhat az Egyesült Államokba – s úgy, ahogyan korábban is, indokolt esetben a hatóságok kikérdezhetik.