Vérfagyasztó barátkozás

Minszki egyezmény ide vagy oda, Ukrajnában kiújultak a harcok az utóbbi napokban. Amerika barátkozós, Oroszországon csökken a nyomás. Jöhet Jalta 2.0?

Ország-világKirály Farkas2017. 02. 04. szombat2017. 02. 04.
Vérfagyasztó barátkozás

Hétfő reggel heves támadásba lendültek a szakadárok a Donyeck közelében lévő Avgyijivka település ipari övezetében. A kijevi katonai vezetés szerint a roham célja az volt, hogy válaszcsapást provokáljanak ki, ami miatt a tűzszünet megsértésével vádolhatják meg az ukrán hadsereget. Két ukrán katona életét vesztette, öten pedig megsérültek, míg a szakadárok tizenöt embert vesztettek – ha lehet hinni a felek nyilatkozatainak.

A korábbi napokban a Donyeck és Luhanszk között található térségben, Szvetlodarszknál hajtottak végre ugyanolyan manőverrel támadásokat a szakadár erők. Több helyen a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket is bevetettek a támadók.

A frontvonal teljes hosszán készenlétbe helyezték az ukrán csapatokat. Kissé olyan ez, mintha Moszkva hirtelen ismét nyeregben érezné magát szakadárügyben.

Vasárnap Trump elnök egy órán keresztül beszélgetett Putyin elnökkel. Terrorizmusról, Közel-Keletről, ISIS elleni közös harcról. A Kreml közleménye szerint „érintették az ukrajnai válság fontos aspektusait” is, bár az Oroszország ellen hozott amerikai szankciók enyhítése nem került szóba.

Az új amerikai elnököt korábban többször is kérdezték már arról, hogy egyetért-e a Krím félsziget orosz elcsatolásával – egyszer sem mondott nemet. Korai lenne bármiféle ravasz következtetést levonni mindebből, az viszont világos: Trump sokkal barátságosabb Oroszországgal, mint elődje volt.

Churchill, Roosevelt és Sztálin 1945 februárjában Jaltán, e Krím félszigeti üdülővárosban döntött Európa felosztásáról. Vlagyimir Putyin már 2014-ben felvetette egy beszédében: szeretne egy új Jaltai konferenciát. Barack Obama erre nem volt nyitott. Donald Trump viszont annak tűnik, egy kétoldalú találkozót máris tervezni kezdtek.

S ha később együtt hívnak meg további kormányfőket egy találkozóra, vélhetőleg senki nem fogja visszautasítani.

Ezek is érdekelhetnek