Hóvihar miatt halasztva - Fagypont alatt a német-amerikai viszony

Az égiek is ferde szemmel nézik az egyre hűvösebb német–amerikai viszonyt, ugyanis Angela Merkel washingtoni utazását az időjárás húzta keresztbe. A tervek szerint a német kancellár hétfőn utazott volna az Egyesült Államokba, hogy először találkozzon hivatalosan Donald Trump amerikai elnökkel, azonban a tengerentúlon várható ítéletidő miatt péntekre halasztották a tárgyalást.

Ország-világM. M.2017. 03. 17. péntek2017. 03. 17.
Hóvihar miatt halasztva - Fagypont alatt a német-amerikai viszony


Merkel hétfőn este már úton volt a berlini repülőtérre, amikor Trump felhívta, hogy az Amerika északkeleti partvidékén várható hóvihar miatt lemondja a tárgyalásokat.

A tervek szerint a két politikus találkozóján elsősorban Trump külpolitikai és kereskedelmi elképzelései kerültek volna szóba: Merkel keményen bírálta volna az amerikai elnök terveit a kereskedelempolitikában.


A Der Spiegel értesülése szerint a német kancellár kifogásolja:
- Az amerikai adminisztráció által beígért külkereskedelmi torzító adót, amely sérti a német–amerikai adómegállapodást, ezért eljárást kezdeményeznek az Egyesült Államok ellen.
- Németország szemében ez egyenlő a védővámmal, Berlin válaszlépéseket tesz.


Ennek részeként az amerikai piacról származó importtermékek vámját fokozatosan megemelik, illetve az Amerikát célzó német export többletköltségeit a német cégek levonhatják majd az adójukból, illetve általános társaságiadó-kulcs csökkentése is jöhet a kereskedelmi háborúval párhuzamosan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek