Milyen volt hét és fél évesen Polgár Zsuzsika, a csodagyerek?

Ezt írtuk március első hetében - válogatás a Szabad Föld hetilap 10, 20, 30, 40, 50, 60 és 70 évvel ezelőtti számaiból.

Ország-világSZF-ajánló2017. 03. 07. kedd2017. 03. 07.
Milyen volt hét és fél évesen Polgár Zsuzsika, a csodagyerek?

1947. 
Nekünk, dunaszentgyörgyi általános iskolásoknak még mindig tűrni kell a fasiszta és reakciós tanítók előadását. Még ma is meg akarnak mételyezni bennünket, a demokrácia jövendő harcosait. Minden kicsiségért ütik-verik a baloldali apák fiait. Az egyik fiú megmondta a reakció fejének, Szabó Gyulának az igazat, erre úgy elverte, hogy félájultan támolygott be az iskolába. Elegünk van a volt leventeoktatókból, kik ma is ugyanúgy beszélnek, mint régen. Demokratikus tanítókat kérünk!
(A dunaszentgyörgyi általános iskola V. és VI. osztályos tanulói) 


1957.
Egy Kerényi Arthur nevű ember megkapta útlevelét, Angliába készült kivándorolni. Ezért meglátogatta a rákoskeresztúri temetőben fekvő nagypapája sírját, amelybe korábban egy légmentesen lezárt befőttesüvegbe rejtett 200 dollárt és 6 aranyérmet. Tervei szerint az értékeit egy Weiszmann Imre nevű ismerőse segíti majd kicsempészni az országból. A részletek megbeszélésére Weiszmann nővérének lakására mentek, ahol éppen házkutatást tartott a rendőrség R csoportja. Az érkezőket is átvizsgálták, előkerültek Kerényi értékei, később Weiszmann lakásáról 36 kiló tömbezüst. Mindkettőjüket letartóztatták. 


1967. 
Megkérdezték Vlagyimir Engelhardt szovjet tudóst: mit tartogat az ember számár a harmadik évezred? A válasz: „Az ember 300 évig fog élni, szintetikus élelmiszereket vesz magához, és éjszakánként egy óra alvás teljes felfrissülést biztosít a szervezetének.” 


1977. 
Hét és fél évesen egyetemi tankönyvek matematikai egyenleteit oldja meg szórakozásból. Óvodás korában órák alatt tanult meg írni, olvasni és számolni. Iskolába nem jár, csak vizsgázik, magántanuló. Kizárólag a sakkal foglalkozik, jelenleg 17 készlete és nagyjából 500 sakk-könyve van. Amikor nem sakkozik, akkor mesét olvas, amit aztán lefordít oroszra, németre. Az MTK felnőttcsapatában versenyez. Nemrégiben találkozott Lindner Lászlóval, a sakkfeladványok neves készítőjével. A kislány közölte vele, hogy könyvében három feladvány hibás. Ő Polgár Zsuzsika, a csodagyerek. 


1987.
Harmincéves legényember vagyok. Nehezen ismerkedem, baráti köröm is elég szűk. Azt tapasztalom, hogy a nők szemében a házasság idejétmúlt intézmény lett. Olyan magas lovon ülnek, hogy szinte leszállni sem tudnak róla. Ha valamelyikük mégis gyereket akar, akkor kinéz magának egy tehetős férfit, aki csak addig kell, amíg a gyerek a világra jön, utána következik a válóper, aminek eredményeként a férfinak el kell hagynia otthonát, utána pedig, mint valami hadisarcot nyögheti 10-20 évig a 20 vagy 40 százalékos gyerektartást. Azért szívesen leveleznék valakivel, aki más.


1997. 
Nőnap közeledtén ne feledjük, hogy már nem a nemek közti megkülönböztetés fáj az asszonyoknak, sokkalta nagyobb sorskérdések foglalkoztatják őket. Például, hogy ilyen nehéz gazdasági helyzetben felelőtlenség gyereket szülni. Látjuk az utcán kolduló vagy nyomorúságos viskókban tizedmagukkal éhező csöppségeket, és ugyan szégyelljük, de mégis azt gondoljuk, jobb lett volna nem megszülni őket. 


2007. 
Magyarországon is egyre inkább a marihuána lett a legelterjedtebb drog a fiatalok körében. A ’90-es évek második felétől mind az alkalmi, mind a rendszeres használók száma nőtt az általános és a középiskolások között. Különösen aggasztó, hogy míg a fiúk körében 1999 és 2003 között alig történt változás, a lányokéban azonban a tiltott szerek fogyasztása jelentős mértékben megnőtt. Az adatok alapján a drogokat a fiúk és a lányok egyaránt a 14-15. életévükben próbálják ki először.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek