Megcsillant a holdvilág 'a csanyteleki pártház oldalának támasztott kerékpárrengetegen'

Ezt írtuk május harmadik hetében a Szabad Föld hetilap 10, 20, 30, 40, 50, 60 és 70 évvele zlőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2017. 05. 23. kedd2017. 05. 23.
Megcsillant a holdvilág 'a csanyteleki pártház oldalának támasztott kerékpárrengetegen'

1947.
A Magyar Nők Demokratikus Szövetségének száztagú küldöttsége kereste fel Rákosi Mátyás elvtársat, s arra kérte, hogy járjon közbe Sztálin generalisszimusznál a magyar hadifoglyok ügyében.
Rákosi levelet is írt Sztálin generalisszimusznak, amelyben hivatkozott arra, hogy ő maga is három évig volt hadifogoly, így hát tudja, hogy milyen nehéz a hadifogoly és a hozzátartozói helyzete. Sztálin néhány nappal később válaszolt, s közölte, hogy a kérésnek engedve nem várják meg a Magyarországgal kötött békeszerződés ratifikálását, hanem már májusban megkezdik a magyar hadifoglyok hazabocsátását.

1957.
csanyteleki pártház oldalának támasztott kerékpárrengetegen megcsillan a holdvilág: sokáig tanácskozott odabent a csanyteleki fiatalság színe-java. Téesztag és egyéni paraszt fiatalok arról beszéltek, merre vegye útját a község fiatalsága. Huszonheten úgy határoztak, hogy tüstént megalakítják a KISZ csanyteleki szervezetét. Vezetőjüknek a népszerű Somodi Jancsit választották, aki kijelentette: politizálni akarunk, az élet nem csak pingpongból áll. Első határozatuk így szól: a legközelebbi összejövetelükre mindenki hozzon magával még egy embert.

1967.
Elkészült az 1966-os labdarúgó-vb zárszámadása.
Az összbevétel 5,7 millió dollár, a költségek levonása után 4 millió dollár a tiszta haszon. Ennek 25 százaléka a rendezőké, 10 százalékot kap a FIFA, a fennmaradó 65 százalékot, azaz 2 millió 630 ezer dollárt osztják szét a 16-os döntő résztvevői között. Magyarország válogatottja – amely a negyeddöntőben búcsúzott a Szovjetunió elleni 1-2 után – 150 ezer dollárt kapott.

1977.
Már válófélben voltunk a férjemmel, amikor egy jóképű fiatalember érkezett a szövetkezetünkhöz.
Érdeklődni kezdett irántam, elmondta, hogy a házassága zátonyra futott. Amióta elváltam, az a fiatalember gyakran megfordul nálam. Persze a dolog nem maradt titokban: a felesége nagyon féltékeny. Egy alkalommal berohant a szövetkezet elnökéhez azzal, hogy én elcsábítottam a férjét, aki most már két napja a lakásomon van. Erre az elnökkel együtt betörtek hozzám, s miután a férj tényleg ott volt, csúnya jelenetet rendeztek. Én jó dolgozó vagyok, nem tehetek arról, hogy a barátom rosszul él a feleségével, a lakásom pedig az én lakásom. Ezt tűrnöm kell?

1987.
Ne legyen férfinap, de nőnap se. Sok „aranyos” nő semmizett ki, tett földönfutóvá egy-egy férfit, aki pedig éjt nappallá téve dolgozott a családjáért. Hová lettek a családokat összetartó Zrínyi Ilonák? A mai nők sikerélményt keresnek, és nincstelenné teszik férjeiket. Az ember azt látja, hogy ugyanannyi a züllött, alkoholista, családjával nem törődő nő, mint a férfi.

1997.
Tisztában vagyunk azzal, hogy nem az az igazi vagyon, amit egy vagyonbevallásba beleírnak. Egy ház, egy kocsi, egy nyaraló, némi pénz a bankban – mindez nem ér semmit. A házat nem lehet eladni, a kocsi tönkremegy, a bankbetétet elviszi az infláció. Ha van igaz érték, akkor az a kapcsolat. A politikai térben elfoglalt kapcsolatot márpedig nem mutatja egyetlen vagyonmérleg sem.

2007.
A napokban elmentem a pécsi vásárcsarnokba tejért, de vittem magammal négy csomag petrezselyemzöldet is. El akartam adni 120 forintért.
Ám az egyik biztonsági őr rám támadt, hogy engedély nélkül nem lehet árusítani, fizessek 6000 forint helypénzt. Összevitatkoztunk, aminek a piacfelügyelő vetett véget, aki volt olyan bölcs, hogy békén hagyott. Szerintem több százezer olyan kisnyugdíjas van, akinek jól jönne egy kis jövedelem, ha eladhatná kerti terményét, de nem úgy, hogy árujuk értékének többszörösét fizettessék meg velük helypénz címén.

 

Ezek is érdekelhetnek