Spárga, eper - Szezonja van

Ajánlataink a Vidék Ízéből, a Szabad Föld receptmagazinjából.

Ország-világVidék íze2017. 05. 19. péntek2017. 05. 19.
Spárga, eper - Szezonja van


Zöld-fehér lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 dkg élesztő - cukor - 25 dkg liszt
- só - 2 evőkanál olívaolaj - 1 dl langyos víz
A tetejére:
- 1-1 köteg zöld és fehér spárga - 15 dkg füstölt kecskesajt
- 2 dl tejszín - 2 tojás - 1 csokor petrezselyem zöldje - bors
Az élesztőt egy mokkáskanálnyi cukorral folyékony állagúra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, csipetnyi sót meg a vizet, és puha tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, langyos helyen megkelesztjük. A spárgákat megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és forrásban lévő, sós vízben pár percig blansírozzuk. Leszűrjük, kihűtjük. A sajtot lereszeljük. Egy keveset félreteszünk, a többit összekeverjük az egész tojásokkal, a tejszínnel meg az aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a spárgát. A tésztát kiolajozott formába tesszük, a széleit magasra felhúzzuk. Villával megszurkáljuk, és a 200 fokos sütőben  8-10 percig elősütjük. Rátesszük a spárgás tölteléket, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd 20 percre visszatesszük a sütőbe.

TIPP Kecskesajt helyett természetesen bármilyen más, kedvünkre való sajtot használhatunk hozzá. A lepény tetejét megszórhatjuk csíkokra szeletelt baconnel is. A liszt fele lehet teljes kiőrlésű vagy magvas liszt.




Epres habos fánk
Hozzávalók:
Az égetett tésztához:
- 5 tojás - 2 dl víz - 10 dkg vaj - 20 dkg liszt
A töltelékhez:
- 2 dl tejszín - 10 dkg porcukor - 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg krémsajt - 20 dkg eper
Felforraljuk a vizet a vajjal, beleszórjuk a lisztet, majd kis lángon kevergetve, sűrűsödésig főzzük. Levesszük a tűzről, és elektromos habverővel egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat. Sima csőrű habzsákba töltjük. Két sütőlemezre sütőpapírt terítünk, és nagyobb karikákat nyomunk rá a tésztából. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt elkészítjük a tölteléket. Habot verünk a tejszínből két evőkanál porcukorral. A krémsajtot kikeverjük a vaníliás cukorral és a maradék porcukorral, több részletben hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A kerek fánkokat keresztben elvágjuk,  megtöltjük a krémmel, teszünk rá epret, és a tetejébe biggyesztjük a kalapját. Porcukorral megszórjuk.

 

Ezek is érdekelhetnek