Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ajánlataink a Vidék Ízéből, a Szabad Föld receptmagazinjából.
Réteges bográcsos
Hozzávalók (6 személyre): ? 14 vékony szelet füstölt tarja ? 8 szelet csont nélküli sertéskaraj ? 5 paradicsom ? 5 zöldpaprika ? 3 közepes vöröshagyma ? 10 közepes burgonya ? 4 nagy csiperke ? só ? őrölt fekete bors ? 8 dl tejföl ? 20 dkg trappista
A paradicsomot, paprikát és a burgonyát, hagymát megtisztítjuk, majd az előbbieket közepesen vastag, az utóbbiakat vékony karikákra vágjuk. A gombát felszeleteljük, a karajt besózzuk. A hozzávalókat így rétegezzük a közepes méretű bográcsba: alulra a fele burgonyát tesszük, erre jön 7 szelet füstölt tarja. Rászórunk egy-egy sor hagymát, paradicsomot, paprikát, gombát. Minden réteget sózunk-borsozunk. Most rátesszük a karajt, leöntjük 2-3 dl tejföllel. Megint egy-egy réteg hagyma, paradicsom, gomba következik, amire ismét 7 szelet füstölt tarja kerül, majd a maradék burgonya. Rálocsoljuk a tejfölt és a tűz fölé lógatjuk a bográcsot. Keverni nem szabad, csak a bográcsot mozgathatjuk, forgathatjuk. Zsiradék nem kell alá. Egyenletes, nem túl erős tűzön 1,5-2 órát főzzük, míg a hús is meg nem puhul. Amikor kész, ráreszeljük a sajtot. Forrón, puha kenyérrel kínáljuk.
TIPP
Természetesen a konyhában is elkészíthetjük ezt a remek egytálételt. Ekkor nagy, vékonyan kizsírozott sütőedénybe terítjük a burgonyát, a többi hozzávalót pedig legyezőszerűen lerakva, félig fedésben elrendezzük a tetején. Alufóliával lefedjük, és félórán át sütjük 180 fokos sütőben. Utána levesszük a fedőt, és még legalább 30 percen át pirítjuk.
Ribizlis kocka
Hozzávalók: - 20 dkg puha vaj - 45 dkg kristálycukor - 4 tojás - 30 dkg liszt
- 2 dl tej - fél kávéskanál szódabikarbóna - fél liter ribizli
Habosra keverjük a vajat a tojások sárgájával és 20 dkg cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tejet és a lisztet. Jól összedolgozzuk, és zsírozott, lisztezett, nagyméretű tepsibe öntjük. 190 fokon félig készre sütjük (körülbelül 15 perc kell hozzá). Kemény habbá verjük a tojások fehérjét 25 dkg cukorral, beleforgatjuk a ribizliszemeket. A félkész tortára öntjük, és 150 fokon készre sütjük.
TIPP
Ha vastagabb habot szeretnénk, akkor akár a duplájára is növelhetjük a tojásfehérjék számát (jól elhasználhatóak ilyenkor a fagyasztóban szaporodó, félretett fehérjék). Minden egyes tojásfehérjéhez 5 dkg cukrot számoljunk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu