Szezonja van

Ajánlataink a Vidék Ízéből, a Szabad Föld receptmagazinjából.

Ország-világVidék íze2017. 07. 07. péntek2017. 07. 07.
Szezonja van


Réteges bográcsos

Hozzávalók (6 személyre): ? 14 vékony szelet füstölt tarja ? 8 szelet csont nélküli sertéskaraj ? 5 paradicsom ? 5 zöldpaprika ? 3 közepes vöröshagyma ? 10 közepes burgonya ? 4 nagy csiperke ? só ? őrölt fekete bors ? 8 dl tejföl ? 20 dkg trappista


A paradicsomot, paprikát és a burgonyát, hagymát megtisztítjuk, majd az előbbieket közepesen vastag, az utóbbiakat vékony karikákra vágjuk. A gombát felszeleteljük, a karajt besózzuk. A hozzávalókat így rétegezzük a közepes méretű bográcsba: alulra a fele burgonyát tesszük, erre jön 7 szelet füstölt tarja. Rászórunk egy-egy sor hagymát, paradicsomot, paprikát, gombát. Minden réteget sózunk-borsozunk. Most rátesszük a karajt, leöntjük 2-3 dl tejföllel. Megint egy-egy réteg hagyma, paradicsom, gomba következik, amire ismét 7 szelet füstölt tarja kerül, majd a maradék burgonya. Rálocsoljuk a tejfölt és a tűz fölé lógatjuk a bográcsot. Keverni nem szabad, csak a bográcsot mozgathatjuk, forgathatjuk. Zsiradék nem kell alá. Egyenletes, nem túl erős tűzön 1,5-2 órát főzzük, míg a hús is meg nem puhul. Amikor kész, ráreszeljük a sajtot. Forrón, puha kenyérrel kínáljuk.

TIPP
Természetesen a konyhában is elkészíthetjük ezt a remek egytálételt. Ekkor nagy, vékonyan kizsírozott sütőedénybe terítjük a burgonyát, a többi hozzávalót pedig legyezőszerűen lerakva, félig fedésben elrendezzük a tetején. Alufóliával lefedjük, és félórán át sütjük 180 fokos sütőben. Utána levesszük a fedőt, és még legalább 30 percen át pirítjuk.




Ribizlis kocka
Hozzávalók: - 20 dkg puha vaj - 45 dkg kristálycukor - 4 tojás - 30 dkg liszt
- 2 dl tej - fél kávéskanál szódabikarbóna - fél liter ribizli


Habosra keverjük a vajat a tojások sárgájával és 20 dkg cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tejet és a lisztet. Jól összedolgozzuk, és zsírozott, lisztezett, nagyméretű tepsibe öntjük. 190 fokon félig készre sütjük (körülbelül 15 perc kell hozzá). Kemény habbá verjük a tojások fehérjét 25 dkg cukorral, beleforgatjuk a ribizliszemeket. A félkész tortára öntjük, és 150 fokon készre sütjük.

TIPP
Ha vastagabb habot szeretnénk, akkor akár a duplájára is növelhetjük a tojásfehérjék számát (jól elhasználhatóak ilyenkor a fagyasztóban szaporodó, félretett fehérjék). Minden egyes tojásfehérjéhez 5 dkg cukrot számoljunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek