Vezetékstop?

Úgynevezett vertikális földgázfolyosó létrehozásáról írt alá memorandumot Bulgária, Görögország, Magyarország és Románia múlt szerdán Bukarestben – közölte a román Transgaz gázvállalat.

Ország-világ(kas)2017. 07. 28. péntek2017. 07. 28.
Vezetékstop?

A hálózat a jövőben Görögország irányából is lehetővé teszi majd az energiaszállítást az Európai Unió felé, biztosítva a kétirányú szállítás technikai feltételeit. A memorandum képezi a jövőbeli együttműködés alapját. A vertikális földgázfolyosó létrehozásáról tavaly szeptember 9-én, Budapesten fogadtak el nyilatkozatot.

Akkor írták alá a bolgár–román–magyar–osztrák gázfolyosó (BRUA) 179 millió eurós támogatási szerződését, a közép- és délkelet-európai földgáz-összeköttetések megteremtését az energiabiztonság megerősítését célzó miniszteri ülésen.

A múlt szerdai esemény szépséghibája, hogy Ausztria nem volt jelen – pénteken pedig a magyar fél bejelentette: a vezeték nem megy tőlünk nyugatabbra. Holott az EU által szorgalmazott BRUA eredeti formájában az ausztriai Baumgartenig vezetett volna, így segítve a régiót az orosz gáztól való függetlenedésben.

Ezek is érdekelhetnek