Méltóságteljes kivonulás

Az amerikai elnök az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton mondott beszédében vázolta fel kormánya új afganisztáni és dél-ázsiai stratégiáját.

Ország-világK. F.2017. 08. 30. szerda2017. 08. 30.
Méltóságteljes kivonulás


Donald Trump annak fontosságát emelte ki, hogy az Egyesült Államok nem nemzetépítésért harcol, nem helyesli, hogy más országokban a demokráciát az Egyesült Államok a saját képére alakíttassa, sokkal inkább a terroristákkal szemben küzd más országokban.

Az afganisztáni tálibok elleni küzdelemben a környező államoknak, így Pakisztánnak és Indiának is részt kell vennie.

Az elnök véleménye szerint az amerikaiak belefáradtak a győzelem nélküli háborúskodásba. Személy szerint híve lett volna a teljes csapatkivonásnak, de mint az Egyesült Államok elnöke, hallgatott tanácsadói álláspontjára: „Nemzetünknek törekednie kell a méltóságteljes kivonulásra, amely illik az eddig meghozott rettenetes áldozatokhoz” – fogalmazott.

Ugyanakkor kijelentette: a gyors és elhamarkodott kivonulás következményei előreláthatóak és elfogadhatatlanok, mert az így keletkező légüres térbe benyomulnának a „militánsok". A terroristáknak tudniuk kell, hogy nem rejtőzhetnek el többé – szögezte le Trump.

Ezek is érdekelhetnek