Sötét reggel, világos este?

Jean-Claude Juncker a német közszolgálati televízióban jelentette be, hogy eltörlik az EU-ban az óraátállítást.

Ország-világBH2018. 09. 09. vasárnap2018. 09. 09.

Kép: City workers walk through London's Canary Wharf on September 16, 2008. World equities plunged for a second day running on Tuesday as investors in Europe nervously awaited the reopening of Wall Street and a key decision on US interest rates amid a financial meltdown. Markets were also waiting to see whether US insurance giant AIG would suffer the same fate as bankrupt US investment bank Lehman Brothers, analyst said. As nervousness continued to grip dealers worldwide, the US Federal Reserve, European Central Bank, Bank of England and Bank of Japan together injected 210 billion dollars into money markets on Tuesday to boost liquidity. AFP PHOTO/Shaun Curry / AFP PHOTO / SHAUN CURRY, Fotó: SHAUN CURRY

Sötét reggel, világos este?
City workers walk through London's Canary Wharf on September 16, 2008. World equities plunged for a second day running on Tuesday as investors in Europe nervously awaited the reopening of Wall Street and a key decision on US interest rates amid a financial meltdown. Markets were also waiting to see whether US insurance giant AIG would suffer the same fate as bankrupt US investment bank Lehman Brothers, analyst said. As nervousness continued to grip dealers worldwide, the US Federal Reserve, European Central Bank, Bank of England and Bank of Japan together injected 210 billion dollars into money markets on Tuesday to boost liquidity. AFP PHOTO/Shaun Curry / AFP PHOTO / SHAUN CURRY
Fotó: SHAUN CURRY

Ez a konzultáción részt vevő 4,6 millió európai állampolgár 84 százalékának akarata. A  legfrissebb információk szerint minden tagállam maga döntheti majd el, hogy a jelenlegi téli vagy nyári időt választja. Ha az Európai Bizottságon átmegy a kérdés, akkor még azt jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek (mivel ők kezdeményezték, hogy a Bizottság foglalkozzon a kérdéssel, ez valószínűleg nem lesz probléma), majd a tagállamoknak kell lépéseket tenniük az ügyben. Az azzal kapcsolatos kavarodást, hogy a téli vagy a nyári időszámításra állunk át, az okozhatja, hogy a rendszer neve kvázi az, nyári időszámítás, ezért ha azt eltörölnék, akkor valóban maradna a téli időszámítás. Logikus lenne persze az eltörlés után az egész EU-t előreállítani egy órával (tehát visszaállni a nyári időszámításra), erről azonban nincsenek még hivatalos információk.

Ha Magyarország a nyári időszámítást választaná, akkor elbúcsúzhatnánk a délután négy előtti besötétedéstől, hisz még december közepén is körülbelül ötig világos lenne. Ennek viszont ára van. Októbertől márciusig hét előtt nem jönne fel a nap, decemberben és januárban ráadásul nem lennének ritkák a fél kilenc körüli napfelkelték sem – írta meg a Pénzcentrum.

A Magyar Alvásszövetség is közleményt adott ki a kérdéssel kapcsolatosan. „Az évi kétszer történő óraátállításnak a megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény. Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának a mesterséges (intézményes) megzavarása az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár.” Felsorolják azt is, hogy miért nem jó átállítani a szervezetet: rosszabb a közérzet, alacsonyabb a teljesítményszint és a koncentrálóképesség, csökkenhet a toleranciakészség, elalvási és alvási nehézségek léphetnek fel. Az alvásszövetség szerint azonban szerencsésebb lenne nem a nyári, hanem a téli időszámításra átállni.

FOTÓ: SHAUN CURRY, AFP

Ezek is érdekelhetnek