
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Cukortól függőségünk miatt szenvedünk el egy sor civilizációs betegséget – állítja egy amerikai botránykönyv. Ám a mesterséges édesítők is rossz hírűek, a bioboltok szerei pedig méregdrágák. Kérdés tehát, hogy mivel édesítsük életünket?
Lassan már az is öngyilkossági kísérletnek számít, ha az ember három kockacukorral issza a kávét – majdhogynem ezt állítja a Cukor blues nevű könyv szerzője, William Dufty. Az említett urat a némafilmek koronázatlan királynője, Gloria Swanson nyerte meg a reformétkezés ügyének – s egyúttal saját hatodik férjének. Igaz, Amerikában már a hetvenes években megjelent e könyv – nálunk csak néhány éve kavart vihart.
Egész sor betegséget felsorol a szerző, amely szerinte a finomított cukor fogyasztásának számlájára írható. Nemcsak az elhízás és a fogszuvasodás szerepel e lajstromban, de Dufty esküszik rá, hogy még a rákos esetek sokasodását is az édes „fehér méreg” mértéktelen habzsolása okozza. A közelmúlt amerikai kutatásai ugyancsak alátámasztották, hogy a magas vércukorszint a nőknél kedvez a daganatok kialakulásának. A rák kockázata már akkor növekszik, ha az illető még nem is tekinthető cukorbetegnek.
Belegondolni is nehéz, de a civilizált ember akár 50 kilogramm cukrot is elnassolgat egy év alatt. Ezt persze nem kristálycukor formájában ropogtatjuk el, hanem többek közt üdítőitalokkal öntjük magunkba. Hiába isszuk keserűn a kávét, mert a rejtett cukrokat szinte mindenbe belecsempészik: mustárba, ketchupba, levesporba, sőt a sós rágcsálnivalóba is.
Az sem megnyugtató, hogy számos üdítőbe magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot öntenek – állítólag abból káros vegyületek alakulhatnak ki. Az édességbizniszben az amerikai kukoricafeldolgozók és a cukorgyárak érdekei ütköznek, ezért hát mindketten egymást gyanúsítják egészségkárosítással.
Az egészségügyi világszervezet, a WHO azt ajánlja, hogy a napi energiabevitelnek csupán 10 százalékát tegye ki a cukor. A finomított édes fehér por ugyanis csak kalóriát tartalmaz, vitaminokat, hasznos ásványi anyagokat azonban nem. Amit még felrónak neki: túl hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ezért alaposan próbára teszi a szervezetet. A szacharóz okozta feldobottságot hamar követi a fáradtsággal, idegességgel járó mélypont, és hosszú távon csökken az ember stressztűrő képessége.
Számos emésztési zavar, például a Candida gomba elszaporodása is a finomított élelmiszerek rovására írható. A cukros teával itatott csecsemők könnyebben kapnak gyomorhurutot. A tej és a gyümölcsök természetes cukortartalma többnyire elég a csemetéknek. Japán vizsgálatok szerint egy ötéves nagyjából egyetlen teáskanálnyi finomított cukrot kaphat naponta büntetlenül, ennyi még nem károsítja az egészségét. A túl sok édességet majszoló kicsik ingerlékenyek, izgágák, sőt hiperaktívak lehetnek.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu