Mivel édesítsük életünket?

Cukortól függőségünk miatt szenvedünk el egy sor civilizációs betegséget – állítja egy amerikai botránykönyv. Ám a mesterséges édesítők is rossz hírűek, a bioboltok szerei pedig méregdrágák. Kérdés tehát, hogy mivel édesítsük életünket?

Vény nélkülPalágyi Edit2009. 02. 08. vasárnap2009. 02. 08.
Mivel édesítsük életünket?

Lassan már az is öngyilkossági kísérletnek számít, ha az ember három kockacukorral issza a kávét – majdhogynem ezt állítja a Cukor blues nevű könyv szerzője, William Dufty. Az említett urat a némafilmek koronázatlan királynője, Gloria Swanson nyerte meg a reformétkezés ügyének – s egyúttal saját hatodik férjének. Igaz, Amerikában már a hetvenes években megjelent e könyv – nálunk csak néhány éve kavart vihart.

Egész sor betegséget felsorol a szerző, amely szerinte a finomított cukor fogyasztásának számlájára írható. Nemcsak az elhízás és a fogszuvasodás szerepel e lajstromban, de Dufty esküszik rá, hogy még a rákos esetek sokasodását is az édes „fehér méreg” mértéktelen habzsolása okozza. A közelmúlt amerikai kutatásai ugyancsak alátámasztották, hogy a magas vércukorszint a nőknél kedvez a daganatok kialakulásának. A rák kockázata már akkor növekszik, ha az illető még nem is tekinthető cukorbetegnek.

Belegondolni is nehéz, de a civilizált ember akár 50 kilogramm cukrot is elnassolgat egy év alatt. Ezt persze nem kristálycukor formájában ropogtatjuk el, hanem többek közt üdítőitalokkal öntjük magunkba. Hiába isszuk keserűn a kávét, mert a rejtett cukrokat szinte mindenbe belecsempészik: mustárba, ketchupba, levesporba, sőt a sós rágcsálnivalóba is.

Az sem megnyugtató, hogy számos üdítőbe magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot öntenek – állítólag abból káros vegyületek alakulhatnak ki. Az édességbizniszben az amerikai kukoricafeldolgozók és a cukorgyárak érdekei ütköznek, ezért hát mindketten egymást gyanúsítják egészségkárosítással.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO azt ajánlja, hogy a napi energiabevitelnek csupán 10 százalékát tegye ki a cukor. A finomított édes fehér por ugyanis csak kalóriát tartalmaz, vitaminokat, hasznos ásványi anyagokat azonban nem. Amit még felrónak neki:  túl hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ezért alaposan próbára teszi a szervezetet. A szacharóz okozta feldobottságot hamar követi a fáradtsággal, idegességgel járó mélypont, és hosszú távon csökken az ember stressztűrő képessége.

Számos emésztési zavar, például a Candida gomba elszaporodása is a finomított élelmiszerek rovására írható. A cukros teával itatott csecsemők könnyebben kapnak gyomorhurutot. A tej és a gyümölcsök természetes cukortartalma többnyire elég a csemetéknek. Japán vizsgálatok szerint egy ötéves nagyjából egyetlen teáskanálnyi finomított cukrot kaphat naponta büntetlenül, ennyi még nem károsítja az egészségét. A túl sok édességet majszoló kicsik ingerlékenyek, izgágák, sőt hiperaktívak lehetnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek