Baloldalon van a szívünk. Vagy mégsem?

Döbbenetes eredményt hozott egy angol kutatás, mely szerint az emberek nagy része a belekről és a húgyhólyagról esetleg még tudja, hogy hol található a testén belül, de a szív fellelhetőségével kapcsolatban már sokan elbizonytalanodtak.

Vény nélkülSzabad Föld Online2009. 06. 22. hétfő2009. 06. 22.
Baloldalon van a szívünk. Vagy mégsem?

A BMC Family Practice orvosi szaklapban megjelent kutatás szerint mind az egészséges, mind pedig a beteg emberek alapvetően hiányos tudással rendelkeznek a saját testüket illetően. A kutatás során 722 brit állampolgárt, köztük 589 kórházban ápolt beteget és 133 egészséges személyt kérdeztek meg különböző testrészeik elhelyezkedéséről. A válaszadóknak a kutatók négy-négy képet mutattak, amelyek közül csak egy ábrázolta az adott testrészt a megfelelő helyen és formában. A szív például különböző méretben szerepelt a képeken, emellett az egyiken a mellkas bal oldalán, a másikon a jobb oldalán, a harmadikon pont középen, a negyediken a mellkas középvonalától kissé balra kapott helyet. A képekre tekintve a válaszadóknak csupán a 46,5 százaléka tudta kiválasztani a helyes elhelyezkedést.

A férfi és női válaszadók helyes válaszolási aránya között nem volt jelentős különbség – igaz a nők valamivel jobban teljesítettek, ha női testet ábrázoló képet mutattak nekik. Összességében a feltett kérdések mintegy ötven százalékára kaptak helyes választ a kutatók. Különösen érdekes, hogy még azok is tévedtek egy-egy testrész azonosítását illetően, akiket éppen az adott szervükkel kapcsolatos problémával kezeltek az orvosok.

A megkérdezetteknek – a szív elhelyezkedése mellett – komoly gondjaik akadtak a tüdő, a gyomor, a pajzsmirigy és a vese azonosításával is. A válaszadók csaknem 70 százaléka rosszul azonosította a tüdő elhelyezkedését, mintegy 60 százaléka nem tudta pontosan, hol van a gyomor, s hozzávetőleg 60 százaléka tévedett a pajzsmirigy helyét és a vese alakját illetően is. A válaszadók a legkönnyebben a belekkel és a húgyhólyaggal boldogultak: az előbbi esetében a megkérdezettek 86, az utóbbinál 81 százaléka felelt helyesen.

A valamilyen egészségügyi panaszokkal rendelkezők közül csak két érintett csoport emelkedett ki az átlagból: a cukorbetegek és a májproblémával küzdők jobban tudták azonosítani problémás szerveiket. A cukorbetegeknek több mint a fele, – a teljes mintának kevesebb, mint harmada – találta el a hasnyálmirigy helyes elhelyezkedésért. Míg átlagosan a megkérdezettek 46 százaléka tudta azonosítani a máj elhelyezkedését, addig az érintett betegek háromnegyedének ez nem okozott gondot.

Forrás: ELTE-TáTK

Ezek is érdekelhetnek