Hatástalan serkentőszerek!

Három vállalkozásra összesen 8 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert azok az általuk forgalmazott termékeknek a fogyasztókat megtévesztő módon gyógyhatást tulajdonítottak.

Vény nélkülSzabad Föld Online2009. 06. 19. péntek2009. 06. 19.
Hatástalan serkentőszerek!

A Gold Island 2002 Bt., a PG 2000 Kft. és a Nature Force Kft. közel 20 féle különböző készítményt forgalmaz. Ezeket saját honlapjaikon, különféle internetes oldalakon, nagy példányszámban megjelenő nyomtatott sajtótermékekben megjelenő hirdetéseiben potenciazavarok kezelésére, mellkorrekcióra pénisznövelésre, súlycsökkentésre, a dohányzásról való leszoktatásra, illetve szexuális serkentőszerként ajánlotta.

Ezek a termékek azonban nem tekinthetők gyógyszernek vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítménynek, mert nem történt meg megfelelő hatósági eljárásban való törzskönyvezésük, illetve engedélyezésük. Gyógyító, illetve betegség kockázatának csökkentésével kapcsolatos hatás ezért a forgalomba hozatallal kapcsolatos jogszabályok alapján jogszerűen egyik terméknek sem tulajdonítható. Az érintett élelmiszerek, nyilvántartásba vétel hiányában nem minősülnek étrend-kiegészítőnek sem.

Ennek ellenére az eljárás alá vontak tájékoztatási gyakorlata azt sugallta, hogy termékeit a vállalkozás jogszerűen forgalmazza, holott éppen az ellenkezője az igaz. Az eljárás alá vont vállalkozások ugyanis 2008-ban az ÁNTSZ forgalmazási tilalma ellenére forgalmazták, illetve reklámozták az egyes termékeket. Mindezek mellett a termékek tulajdonságával/hatásosságával kapcsolatos állítás valóságtartalmát sem igazolták megfelelően.

A fenti jogsértéseken túl a három vállalkozás mind a honlapokon, mind a sajtóhirdetésekben valamilyen tulajdonság alapján piacelsőségi állítással ellátva emeli ki a termékeket. Ezen állítások valóságtartalmát minden esetben közreadójuknak kell bizonyítani, ám az eljárás alá vont társaságok nem tettek eleget e kötelezettségüknek.
A GVH mindezek alapján megállapította, hogy a fenti magatartások sértik a versenytörvényt. A Gold Island Bt-t, illetve a Nature Force Kft-t ezért eltiltotta a jogsértő magatartás további folytatásától, mert az eljárás alá vontak honlapjukon folytatták termékeik jogsértő reklámozását, illetve kötelezte a cégeket, hogy a sajtótermékekben helyreigazító nyilatkozatot tegyenek közzé.

A GVH mindezeken túlmenően bírságot is kiszabott a három vállalkozásra. A Gold Island 2002 Bt. 5 millió, a PG 2000 Kft. és a Nature Force Kft. pedig 1,5-1,5 millió forint bírságot köteles fizetni.

Ezek is érdekelhetnek