Zöld út az atomerőműveknek?

Úgy tűnik, nincs mindenhol akkora ellenállás az atomenergiával szemben. Az indonézek úgy látják: az atomerőművek építésével ellensúlyozható lenne országuk energiahiánya.

Zöld FöldKovács Réka2010. 09. 10. péntek2010. 09. 10.
Zöld út az atomerőműveknek?

Az indonéz Nemzeti Atomenergia Ügynökség és az Indonéz Egyetem Társadalom- és Politikatudományi Kara által készített felmérés szerint az ország lakosságának több mint fele támogatóan áll hozzá az atomenergia használatához.

A kutatás eredményei szerint a megkérdezettek 57,6 százaléka egyetért a kormánynak az atomerőművek telepítésére vonatkozó programjával. A válaszadók 24,6 százaléka fejezte ki ellenérzését, 17,8 százalék pedig tartózkodott a válaszadástól. – olvasható az ELTE-TáTK hírlevelében.

Ez az arány meglepően magas, ráadásul hasonlóan sokan – a megkérdezettek 55 százaléka – értenek egyet az erőmű telepítésének gondolatával Közép-Jáva térségében is, ahová az első erőmű megépítését tervezik.

A támogatók között nagy arányban találhatóak kormányzati tisztviselők, törvényhozó szervek tagjai, civil aktivisták és háziasszonyok. Szerintük a szóban forgó atomerőmű telepítésével megoldható lenne Indonézia égető energiahiánya. Ezzel szemben az ellenzők aggódnak az atomenergia használatának biztonságossága miatt, félnek a lehetséges nukleáris balesetektől.