Gaz helyett gyümölcsös

A tanyafejlesztési program jóvoltából félezer őshonos gyümölcsfacsemetét ültetnek el az e célra kijelölt zártkertekben Békésen.

Zöld FöldBalogh Géza2016. 04. 12. kedd2016. 04. 12.
Gaz helyett gyümölcsös

Az elmúlt években a földet szerető emberek kiöregedésével a magyar településeken rengeteg, korábban virágzó kertet vert fel a gyom, a békési város sem volt kivétel ez alól. Ezt elégelte meg a település vezetése, s nyújtott be tervezetet a zártkertek újjáélesztését elősegítő pályázatra, amelyen hatmillió forintot nyertek. A fejlesztés keretében a munkálatok tereprendezéssel, talaj- előkészítéssel indultak, s ezzel párhuzamosan az adott időszaknak megfelelő kertművelési feladatokhoz kapcsolódó előadásokat, közösségi programokat is szerveznek.

A gyümölcsfák ültetése több ütemben történik, az elsőben nemrég a tájra jellemző veres szilvafacsemeték találtak otthonra.

A második és harmadik ütemben újabb szilvafákat, először debreceni muskotályt, majd újból veres szilvát, aztán régi fajta almafákat ültetnek el. A tervek szerint később újabb gazdátlan zártkerteket vonnak be a programba.

Ezek is érdekelhetnek