Trükkös kanadaiak

Egy friss felmérés eredményei azt mutatják, hogy a kanadai munkavállalók szeretnek nagyot mondani az önéletrajzukban, ha úgy érzik, ez a siker ára.

BulvárKovács Réka2010. 12. 08. szerda2010. 12. 08.
Trükkös kanadaiak

A munkaerő-szolgáltatással foglalkozó ADP Canada megbízásából készült kutatás szerint tízből három megkérdezett ismer olyan személyt, aki előnyhöz jutása érdekében ferdített az önéletrajzán, és tízből ketten beismerik, hogy maguk is éltek ilyen trükkel – olvasható az ELTE hírlevelében.

E munkavállalók azt remélik, hogy a felvétel során nem derül fény a valótlanságokra. Az eredmények pedig alátámasztják a gondolkozásukat, ugyanis tízből hat esetben a munkaadók nem ellenőrzik részletesen is az önéletrajzok valóságtartalmát.

A ferdítések leggyakrabban a korábbi fizetésekre vonatkoznak, ahol a megkérdezettek 27 százaléka vallott többet előző jövedelméről; 19 százalék némi önfényezést alkalmaz és nagyítja az előző munkahelyén betöltött tisztségének felelősségét; 15 százalék pedig a korábbi munkahelyén és a munka nélkül eltöltött időszak mértékét módosítja számára kedvezően. A válaszadók 17 százaléka, ha kell, a képzettségéről is valótlant állít, további 12 százalék pedig még igazoló iratok és megbízólevelek meghamisítására is képes.

Érdekesek a kutatás másik kérdésére adott válaszok: a dolgozók 84 százaléka nem nézné jó szemmel, ha új munkatársáról kiderülne, alaptalanul kapta meg az állását. Ezt a téynt azonban csak minden második válaszadó jelentené a vezetőségnek.

Ezek is érdekelhetnek