Milliók élnek tévedésben!

Annak ellenére, hogy az elhízás mértéke egyre drámaibb méreteket ölt, sokan teljes nyugalommal nyugtázzák, hogy testsúlyuk ideális. Döbbenetes felmérés a szigetországból.

Család-otthonKovács Réka2012. 01. 10. kedd2012. 01. 10.
Milliók élnek tévedésben!

A YouGov kutatóközpont vizsgálatában mintegy 2000 főt kérdeztek meg arról, miként vélekedik a saját testsúlyáról. Az eredmények szerint testtömeg index alapján túlsúlyosnak minősülő felnőttek alig hat (!) százaléka gondolja úgy, hogy valóban elhízottnak tekinthető.

Ezzel szemben a megkérdezettek kétharmada igencsak alábecsüli a saját alkatát, mások súlyproblémáját viszont jóval könnyebben felismeri. Persze a fogyókúra mindig slágertéma, éppen csak az igazi elhatározás hiányzik. A Slimming World megbízásából készült felmérésből ugyanis kiderült, hogy a britek 70 százaléka szeretne fogyni, amely arány a túlsúlyos kategóriába eső válaszadók esetében 95 százalékos. Utóbbiak esetében háromból egy válaszadó nyilatkozott úgy, testsúlya központi kérdés életében, emiatt ugyanis gyakran szégyenkezik, zavartan és kellemetlenül érzi magát.

Hasonló eredményt hozott a közelmúltban megjelent Bupa Health Pulse kutatás is, amely szerint tízből négy elhízott brit véli úgy, testsúlya ideális és egészséges mértékű. Ez az adat a szakértők szerint arra utal, hogy a helyiek kevéssé vannak tisztában azzal, az ideálistól eltérő testsúly milyen egészségügyi kockázatokat jelent. – olvasható az ELTE hírlevelében.

Az egészségügyi szakértők szerint az elhízás Nagy-Britanniában is egyre aggasztóbb: a brit felnőttek hatvan százaléka, a 10-11 éves korosztályban pedig minden harmadik gyerek túlsúlyos. A The Lancet egészségügyi szaklap szerint a szigetországban 2030-ra elérheti a 11 milliót az elhízott britek aránya, akik testtömeg indexe meghaladja a 30 BMI pontot, szemben az ideális 18,5-25 ponttal.

 

 

Ezek is érdekelhetnek