Teljes káosz az adóztatásban – Újabb pofon Brüsszeltől

Ahogyan az várható volt, s a Szabad Föld Online is többször megírta már, Brüsszel nem tartja elfogadhatónak a magyar párlatadóztatás – helytelen, de elterjedt néven pálinkaadóztatás -januártól életbe lépett új rendjét. Így nincs ember, aki jogkövető módon főzhetne otthon pálinkát. Az EU az otthoni főzés után kirótt, évi ezer forintnyi átalányadót támadja joggal, ugyanis Magyarország csatlakozási szerződésében vállalta, hogy 100 vagy 50 százaléknyi jövedékiadó-kulcsot alkalmaz. Az évi ezer forint egy harmadik, az unióval nem egyeztetett adókulcsnak felel meg.

GazdanetO. Horváth György2015. 02. 27. péntek2015. 02. 27.

Kép: Pálinkafözés palinka kisüsti cefre szilva 2014.09.01. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Teljes káosz az adóztatásban – Újabb pofon Brüsszeltől
Pálinkafözés palinka kisüsti cefre szilva 2014.09.01. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Az uniós szervezet javaslatára már az EU Bírósága kimondta tavaly, hogy Magyarországnak el kell törölnie a jövedékiadó-mentességet, s a csatlakozási szerződésben vállalat 100 vagy 50 százalékos kulcsot kell alkalmaznia. Ehhez képest a kormány januártól a házi pálinka főzésre egy átalányadót, évi ezer forintot – vetett ki, illetve 50 százalékos kedvezményt ad a bérfőzetett pálinkára.

Most ezzel elégedetlen az EU Bizottsága és kezd meg egy új kötelezettszegési eljárást. Ez azonban vélhetően nem fog 4 évig elhúzódni, mint a korábbi esetben, hiszen Magyarország a bírósági határozat ellenére nem tett eleget az elvárásoknak. A megismételt kötelezettségszegési eljárást szakértők szerint az Európai Bizottság néhány hónap alatt „lezavarhatja”, így a magyar kormánynak már most törnie kell a fejét, mit is lép a „pálinka szabadságharca” ügyében. A lényeg az, hogy a házi pálinkafőzést nem úszhatjuk meg évi ezer forinttal.

Az MTI által idézett Vanessa Mock, a brüsszeli testület adó- és vámügyekért felelős szóvivője mindezt megerősítette: a brüsszeli testület úgy véli, hogy Magyarország nem megfelelően hajtotta végre az Európai Bíróság tavaly tavaszi ítéletét. Ebben a bíróság azt mondta ki, hogy a maximum évente 50 liter házilag főzött vagy saját felhasználásra bérfőzetett pálinka sem lehet teljesen jövedékiadó-mentes. A bizottság további intézkedéseket vár Magyarországtól a bírósági ítélet maradéktalan végrehajtása érdekében. Ez semmi mást nem jelent, mint azt, hogy csak 100 és 50 százalékos jövedéki adó mértékkel lehet sújtani a párlatkészítést.

 

Ezek is érdekelhetnek