Hitte volna? 150-féle kenyér van a piacon

Több milliárd forintot nyert már el a sütőipar uniós forrásból modernizációra. Az elmúlt években robbanásszerű a termékkör bővülése, minden pék keresi a fogyasztók kegyeit.

GazdanetO. Horváth György2018. 11. 20. kedd2018. 11. 20.

Kép: Gere pékség Szigethalom pék kenyér péksütemény munka dolgozó 2015.11.09. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hitte volna? 150-féle kenyér van a piacon
Gere pékség Szigethalom pék kenyér péksütemény munka dolgozó 2015.11.09. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A sütőipar az élelmiszerágazat egyik legrégebbi ága, amelyben a hazai élelmiszeripari vállalatok mintegy negyede, vagyis csaknem 1200 vállalkozás 19 ezer munkavállalója dolgozik. Az újjáalakult Agrárminisztériumnak egyik kiemelt feladata az élelmiszeripar, azon belül a sütőipar fejlesztése - nyilatkozta Nagy István miniszter Hévízen, a Magyar Pékszövetség közgyűlésén. Január 1-jétől például 40 milliárd forintos pályázati keret nyílik meg technológiai beruházásokra, amelyekre a pékségek is jelentkezhetnek. A gazdaságfejlesztési pályázatokon a sütőipari cégek eddig több mint négyszáz pályázatot adtak be és 6 milliárd forintot nyertek el, amelyből 4 milliárdot már ki is osztottak.

Nagy István szerint védeni kell a magyar pékárukat az olcsóbb és gyengébb minőségű termékektől, ezért is változtatták meg a magyar élelmiszerkönyv előírásait. Így ma már a fehér kenyér és a rozskenyér is az, amit a neve is tükröz. A sütőipar az elmúlt 50 évben jelentős átalakuláson ment át, robbanásszerűen bővült a termékpaletta. Míg 50 éve alig tízféle kenyér és 50-féle péksütemény létezett, addig ma 150-féle kenyér és több ezerféle péksütemény van a kínálatban.