Dolgozni jó, csak kevés a fizetés

Egy friss kutatás eredményei szerint a magyar munkavállalók szeretnek dolgozni jelenlegi munkahelyükön, nem tervezik a váltást, azonban a bérekkel és a szakmai fejlődési lehetőségeivel nem igazán elégedettek.

HobbiKovács Réka2011. 02. 23. szerda2011. 02. 23.
Dolgozni jó, csak kevés a fizetés

A KutatóCentrum és a MASMI Hungary Piackutató Intézet közös felmérése a munkahelyi elégedettséget és a jövőbeni terveket mérte. Eszerint a magyar munkavállalók kétharmada nem tervez két éven belül váltást – igaz, ennek sok esetben a kényelmesség és a lehetőségek hiányától való félelem az oka. Sokan úgy vélik, nincs reális alternatíva, és félnek, hogy a változás túlzottan felkavarná addigi életüket. A munkahelyek megítélése a legtöbb esetben pozitív, s a megkérdezettek mintegy fele másnak is ajánlaná saját munkahelyét, sőt több mint 40 százalékuk kifejezetten büszke a cégére.

A legtöbben a mindennapi munka körülményeivel, a kollégáikkal és közvetlen főnökükkel elégedettek, míg sok kritikát kaptak a bérek és a szakmai fejlődési lehetőségek. A nemek szerinti megoszlást tekintve a nők a legtöbb területen elégedetlenebbek a férfiaknál: a közvetlen felettest, a vállalat imázsát, a csapatmunkát, a rendelkezésre álló erőforrásokat és a vállalati képzési lehetőségeket is jellemzően rosszabbnak ítélik meg. Ezzel szemben a napi feladatokhoz jobban állnak hozzá: a munkakörüket jól definiáltnak látják, amely összhangban van a képességeikkel és tapasztalataikkal, de szeretik a napi tevékenységüket is.

Úgy tűnik, a legtöbb főnök jól végzi a munkáját, ugyanis a munkavállalók a legtöbbször elégedettek a közvetlen feletteseikkel – ez azonban a felsővezetésről már nem mindig mondható el. Bár az ő megítélésük sem rossz, de a felmérés eredményei azt mutatják, hogy míg a cégért tett lépéseik megfelelőek, a beosztottjaikkal szemben már csak a megkérdezettek körülbelül egyharmada szerint tartják be a dolgozóknak tett ígéreteiket, illetve törődnek azzal, hogy a beosztottak jól érezzék magukat.

Nem meglepő módon a legtöbben a béreket kritizálták: mindössze kevesebb, mint egynegyedük érzi úgy, hogy a fizetése összhangban áll a tudásával és tapasztalatával. Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásszemléző oldal vezetője szerint sokan a prémiumot hiányolják: csupán a megkérdezettek 15 százaléka látja úgy, hogy a munkahelye magas prémiummal jutalmazza a jó teljesítményt. Emellett a szakmai fejlődés és az előremenetel lehetőségeivel is számosan elégedetlenek. Ezt jó néhány cég felismerte, s már az álláshirdetésekben kiemelik a fejlődési és karrierlehetőséget, amivel sok álláskereső szemében vonzóbbá tehetik a kínált pozíciót.